Bursa de Valori – repere în economie

pentru rolul în dezvoltarea companiilorEfervescenţă la BVB în prima jumătate de an: 12 companii noi şi 16 emisiuni de obligatiuni; valoarea totală a emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni listate a sărit de 700 mil. euro; toţi indicii bursieri au încheiat pe plus – ZF, 8.07

 • „Bursa oferă în aceste momente o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-şi disperseze riscurile, iar oportunităţile investiţionale sunt remarcabile. De la companii cu istoric solid la companii cu potenţial accelerat de creştere, de la instrumente cu venit fix la acţiuni şi produse structurate, actuala configuraţie a pieţei permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor. În ceea ce priveşte listările, pe segmentul de acţiuni observăm o creştere accelerată în prima jumătate de an,” spune Adrian Tănase, directorul general al BVB. 

Bursa de la Bucureşti este la maxim istoric. Cât de ieftine sau de scumpe sunt acţiunile? De data aceasta, preţurile în creştere ale acţiunilor au în spate şi nişte rezultate financiare pe măsură ale emitenţilor, ele nu mai sunt doar expresia intrărilor masive de bani pe o piaţă nepregătită să-i absoarbă – ZF, 4.07

Hanga (BVB): Capitalizarea pieţei AeRO a depăşit 2,5 miliarde de euro anul acesta; creştere de 20% – agerpres, 1.072020Radu Hanga, președintele BVB: Capitalizarea Bursei ar putea crește de 8-10 ori în următorii 25 de ani – Agerpres, 24.11.20


Radu Hanga, președintele BVB: Piaţa de capital este un element esenţial care face legătura între capital şi companiile româneşti – Agerpres, 20.11.20

 • Suntem acum în momentul T1 al bursei. (…) Putem considera 2020 ca anul de referinţă în care bursa românească intră într-un ciclu de transformare fundamentală, susţinut de promovarea nostră în rândul Pieţelor Emergente, un ciclu care va însemna în principal creşterea vizibilităţii şi adaptarea la lumea digitală în care operăm.
 • Misiunea noastră este aceea de a asigura accesul companiilor româneşti la finanţare, de a face legătura între acestea şi comunitatea de investitori, iar succesul nostru este esenţial în dezvoltarea unei economii locale puternice.
 • Revenind la Guvern şi România în ansamblu, uitându-ne la ţară ca la un proiect pe termen lung, este interesul nostru ca firmele locale să se dezvolte accesând capitalul care este disponibil, pentru că asta va duce la creşterea Produsului Intern Brut, va duce la creşterea veniturilor, va duce la creşterea nivelului de trai în jurul nostru.

Adrian Tănase, director general BVB: Investigăm diferite soluţii tehnologice pentru a simplifica participarea la piaţa de capital – Agerpres, 20.11.20

 • Suntem la 10% din economia ţării. Cred că putem atinge un nivel de 20% din economia ţării în următorii 10 ani. Ne propunem acest target pentru toată comunitatea de business din România. Cred că acest lucru este fezabil, numai că trebuie să colaborăm foarte strâns şi să luăm deciziile corecte şi să luăm rapid pentru a spera să avem o piaţă mult mai mare.

În culisele bursei, alături de echipa BVB – 18.11.20


BVB: Evoluţia peisajului investiţional în ultimii 25 de ani – Agerpres, 16.11.20

 • În prezent, la BVB sunt 352 de companii listate pe segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) şi se tranzacţionează zilnic, în medie, peste 42 milioane de acţiuni. În acest an, până la data de 10 noiembrie, au avut loc 217 şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate peste 856.000 de tranzacţii (n. red. toate tipurile de tranzacţii de pe toate pieţele administrate de BVB), cu un volum de 9,12 miliarde de unităţi, cu o valoare cumulată de 14 miliarde lei, echivalentul a 2,88 miliarde euro. Capitalizarea companiilor româneşti listate pe Piaţa Principală a BVB a ajuns, pe 10 noiembrie 2020, la aproximativ 100 miliarde lei, sau 20 miliarde euro, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei, sau 2 miliarde euro.
 • De asemenea, pe segmentul de obligaţiuni sunt prezenţi aproape 60 de emitenţi la Bursa de Valori Bucureşti, unde sunt listate 94 de emisiuni de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro). Din totalul emisiunilor, 17 emisiuni sunt în euro (valoare nominală de 2,38 miliarde euro) şi au fost listate în ultimii patru ani.
 • Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută de furnizorul internaţional de indici FTSE Russell şi, astfel, România a fost inclusă pe 21 septembrie anul în categoria Pieţelor Emergente.

Radu Hanga, președinte BVB: Ce înseamnă să investești la Bursă? – Hotnews, 20.11.20


Piaţa de capital România promovează de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă – Agerpres, 21.09.20

 • BVB a anunțat că va continua iniţiativele de promovare a realizărilor şi evoluţiei pieţei în rândul investitorilor globali şi locali pentru a consolida percepţia acestora referitoare la infrastructura solidă şi calitatea pieţei româneşti, dar şi pentru a consolida interesul lor faţă de oportunităţile pieţei.

Radu Hanga: Promovarea pieţei de capital româneşti, un pas înainte al comunităţii de afaceri din România – Agerpres, 21.09.20

 • “Discutăm nu numai despre piaţa de capital românească ca piaţă emergentă, discutăm şi despre România ca piaţă emergentă. Pasul pe care îl facem acum nu este un pas doar al pieţei de capital româneşti, ci este un pas înainte pe care îl face întreaga comunitate de afaceri din România.”
 • “Dincolo de partea de finanţare nu trebuie să uităm că Bursa de Valori Bucureşti are o importantă componentă de imagine. Orice companie care apelează la infrastructura Bursei de Valori Bucureşti are acces la o gamă largă de investitori instituţionali, persoane private care urmăresc presa, care urmăresc ştirile, informaţiile legate de companiile listate, ceea ce înseamnă un impuls foarte important pentru dezvoltarea afacerilor pentru dezvoltarea brandului lor. Am văzut aceasta întâmplându-se atât pentru companii private, cât şi pentru companii de stat. Rămânând în zona companiilor de stat, avem exemple frumoase – Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica şi una dintre vedetele zilei de astăzi, Nuclearelectrica. Este una dintre cele două companii româneşti care, odată cu promovarea României la statutul de piaţă emergentă, intră în structura indicilor pentru pieţe emergente administrate de FTSE Russell. Este o măsură a succesului pe care companiile de stat l-au avut venind către Bursa de Valori Bucureşti.”
 • “Lângă Nuclearelectrica avem al doilea nume semnificativ care intră în componenţa indicilor pentru pieţe emergente – Banca Transilvania. O bancă locală născută în urmă cu 27 de ani la Cluj Napoca, lansată de un grup de antreprenori locali şi care s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti acum 23 de ani şi a utilizat toate instrumentele pe care Bursa le pune la dispoziţia companiilor listate. Lângă acestea ne aşteptăm să vedem multe alte companii din zona celor mari care să intre, pe măsură ce îndeplinesc criteriile de lichiditate, în structura indicilor. Ne uităm, desigur, şi la companiile din eşalonul 2, companii care într-o fază iniţială de creştere. Avem aici un prim exemplu, Teraplast Bistriţa, care ca urmare a promovării României la statutul de piaţă emergentă a fost inclusă într-o familie de indici destinaţi micro-companiilor”, a mai spus Radu Hanga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *