Automobile Dacia – remarcabil în industrii

Dacia anunţă preţul pentru Jogger, cel mai nou model produs la Mioveni şi scumpeşte Dusterul – ZF, 30.11

Surpriza Dacia: Noul Jogger, primul compact Dacia din noua generaţie va fi cel de-al doilea hibrid produs în România şi va fi asamblat exclusiv la Mioveni – ZF, 3.09

 • Jogger va fi primul hibrid din gama Dacia şi va fi produs începând cu finalul acestui an la Mioveni alături de Duster, Logan şi Sandero Stepway.
 • Preţul său de pornire va fi de 15.000 de euro cu TVA şi va fi cel mai scump model Dacia de până acum, cu cel mai ridicat preţ de pornire – Duster spre comparaţie, pleacă de la 14.100 de euro, însă este şi ultimul model “înrudit” cu Loganul din 2004.
 • Dacia a reînnoit în 2021 întreaga gamă, pornind cu noile Sandero şi Logan, urmate de noul Duster facelift şi primul automobil electric – Spring. La aproape un an de la prima prezentare a Logan&Sandero, Dacia prezintă Jogger, un crossover break care vine să înlocuiască Logan MCV şi Lodgy în gamă.

Noua Dacia Duster începe de la 14.100 de euro şi poate fi comandată din nou cu transmisie automată. Primele livrări încep în septembrie – ZF, 18.08

Dacia redeschide comenzile pentru Spring, primul model electric, după ce în martie a înregistrat peste 4.000 de cereri – ZF, 9.07

 • Spring este în momentul de faţă cel mai accesibil automobil electric de pe piaţa europeană şi singurul care în România poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de euro.

Producţia de maşini accelerează cu 25% în primele cinci luni din 2021. Dacia şi Ford ies de pe bandă la foc automat – ZF, 2.07Dacia și secretul păstrării unui preț mic în condițiile unui salt tehnologic mare – Adrian Mihălțianu, PressOne, 20.10.20

 • Anul trecut ambele modele au încheiat anul 2019 pe locuri de neimaginat pentru brandul românesc acum doar câțiva ani: Sandero a fost a șaptea cea mai bine vândută mașină în Europa, iar Duster s-a clasat pe locul 12, fiind și pe locul 3 între cele mai bine vândute SUV-uri de pe continent, în ciuda faptului că modelele se apropiau de finalul ciclului de opt ani.
 • Rețeta de bază pentru succesul Dacia – „design to cost” – a rămas aceeași pe parcursul acestor 16 ani, dar tehnologia pusă pe mașinile mărcii a fost adusă, treptat, la zi. Astăzi nu prea mai ai diferențe între ce găsești pe un model Dacia și pe un model Renault, deși costurile nu au crescut simțitor, cum s-a întâmplat cu mărcile „estice” preluate de alți concurenți.
 • O vizită la Renault Bucharest Connected, noul sediu al grupului în România.

Şeful Dacia: După pandemie nu mai avem cum să revenim la stilul de muncă de dinainte. „Inginerii din RBC, 95-96% sunt în telemuncă“ – ZF, 22.12

 • „Trebuie să învăţăm din această perioadă. Nu vom putea reveni după pandemie exact la stilul de muncă de dinainte. Acum putem vinde maşini pe internet, normal că vom continua. Înainte de pan­demie, în fiecare seară, semnam foarte multe acte pe hârtie. Odată cu pandemia, sem­nez pe computer. Autorităţile s-au adaptat, sistemul IT s-a adaptat, departa­mentul de legal s-a adaptat. Nu vom reveni la acte semnate pe hârtie. În istoria uma­nităţii în criză am evoluat şi ne-am adaptat“, a spus Christophe Dridi, preşedintele şi directorul general al Automobile Dacia.

Christophe Dridi, Dacia:

Luca de Meo, CEO Renault Group, despre Dacia: Un miracol – profit.ro, 31.07.20

 • “Dacia, văzută din interior, arată chiar mai mult decât un miracol. Nimeni în industrie nu poate face atât de mulți bani la acest nivel al pieței. Este timpul pentru Dacia să înflorească precum o marcă cu drepturi depline.”


Dacia Lodgy va fi înlocuită de un SUV cu șapte locuri care va fi produs la Pitești și va avea și versiune hibridă – Hotnews, 16.11.20

 • Dacia va înlocui monovolumul Lodgy – model lansat în 2012 și produs în Maroc – cu un SUV de șapte locuri care va fi produs la uzina de la Mioveni și va fi lansat în toamna lui 2021, scriu surse citate de publicația franceză L’argus. Noul SUV ar putea avea și versiune hibridă, pe tehnologia E-Tech.

Cum arată Dacia Spring? Dan Vardie de vorbă cu Nicolas Leitienne – 12.12

Mihai Bordeanu, Dacia: În funcţie de vânzările Dacia Spring în Europa, grupul Renault va lua în calcul pentru viitor şi alte unităţi de producţie – ZF, 21.10.20

 • Volumele de vânzări vor determina dacă în viitor Dacia Spring ar putea sau nu să fie produsă în România sau chiar în Maroc, însă raţiunile de cost din spatele maşinilor electrice determină ca în prezent Dacia Spring să fie produsă în China.
 • Miza unui automobil electric este aceea de a pune bazele unui întreg ecosistem de viitor, precum furnizorii de baterii. În România există pentru moment două proiecte de fabrici de baterii pentru maşini electrice – una a Prime Motors Industry, în acţionariatul căruia sunt cei de la Rombat, care deţin 35% din aceasta şi vizează producţia lângă Bucureşti, la Cernica, iar o a doua a grupului german Draexlmaier, la Timişoara. Atât Ungaria cât şi Polonia au deja fabrici de baterii pentru maşini electrice, iar în Ungaria se produc deja motoare pentru maşini electrice.


contexte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *