Răzvan Cherecheș – idei din sănătate

Epidemiologul Răzvan Cherecheş, despre varianta Omicron de COVID: Sper cu disperare să nu se confirme datele – zf, 27.11

 • Dacă nu mai suntem protejaţi de infecţia anterioară sau de vaccin, ajungem din nou „în punctul zero”, avertizează profesorul de sănătate public, Răzvan Cherecheş.
 • Cherecheş a publicat, pe pagina de Facebook, faptul că rata de creştere pentru noua tulpină Omicron este „incredibilă”, iar dacă datele iniţiale se confirmă – „noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecţioasă decât Delta, atunci creşterea este cu 500% mai mare”.
 • „Sper cu disperare să nu se confirme datele iniţiale … Dacă are şi potenţialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejaţi de infecţia anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, avertizează răzvanm Cherecheş.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică de la UBB: ”Ar fi cazul să ne oprim cu relaxările” – RFI, 21.07

 • Apelul –haideți să vă vaccinați- nu a funcționat niciodată. Ar fi fost nevoie ca guvernul să facă o campanie de informare care să se adreseze unor grupuri țintă mult mai mici, ar fi trebuit să facă un parteneriat cu medicii de familie, cu cultele religioase și ar fi trebuit oferite stimulente mult mai mari pentru populație, până  și experimentul cu micii din București a crescut rata de vaccinare chiar dacă doar pe termen scurt. Faptul că avem o rată de incidență redusă a creat un sentiment de falsă siguranță. Ar fi cazul să încetăm cu relaxările și să folosim această fereastră de oprtunitate, pe care o avem până la finalul lunii august, ca să pregătim școlile, dacă vrem ca școala să reînceapă cu elevii față în față.  În momentul în care va reîncepe să crească numărul persoanelor internate în terapie intensivă, oamenii vor începe să se sperie și în acel moment va crește semnificativ cererea pentru vaccinare, numai că din momentul în care ai făcut prima doză, până când ești complet imunizat, durează suficient de mult cât să vedem deja declanșarea valului patru.

Răzvan Cherecheș: La toamnă am putea avea noi restricţii. În cel mai fericit scenariu, abia în primăvară vom ajunge la imunitatea de grup – spotmedia, 2.07.212020Răzvan Cherecheș, despre noua tulpină a coronavirusului:Nu știm dacă noua tulpină este deja în România / Mecanismul în care funcționează vaccinul NU este afectat / Persoanele care au trecut prin boală au un risc foarte mic de reinfecție – Hotnews, 21.12


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: Cu elevii de până în clasa a IV-a, se poate desfășura școala față în față în condiții de siguranță / Pentru ei, “impactul pe termen lung al educației online va fi masiv și îl vom plăti cu toții” – G4Media, 3.12.20

Cum se văd restricțiile valabile de astăzi prin ochii unui expert în sănătate publică: Sunt măsuri bune și în 2-3 săptămâni vom vedea dacă au efect. Închiderea școlilor pentru copiii sub 10 ani și a piețelor nu se justifică – Hotnews, 9.11.20

Prof. Cherecheș: Bifăm ca pe vremea lui Ceaușescu. Marele pericol din decembrie și când ar putea scădea cifrele Covid – spotmedia.ro, 9.11


Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: Indicatorul de mortalitate reflectă performanța spitalelor din România – PressOne, 2.11.20

 • În România, nu avem voci publice din partea specialiștilor. Puteți să-mi spuneți o persoană de la Institutul Național de Sănătate Publică, să fi ieșit în față și să comunice cu populația? Nu puteți. De la Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Nu! De la Școala națională de sănătate publică, management și perfecționare în domeniul sanitar, nu! De la Colegiul Medicilor? Nu! Ministerul Sănătății, în afară de ministru, dar care nu este specialist? El e chirurg, ceva fundamental diferit. Chirurgii știu să pună diagnostic și să facă tratament prin tehnici chirurgicale. Aici discutăm despre o abordare populațională care-i complet alt domeniu.
 • Sistemul de sănătate publică din România funcționează pe o paradigmă din 1950, pe model sovietic, în care sănătatea publică și epidemiologia sunt două domenii separate. În Marea Britanie, Olanda, țările nordice, SUA, epidemiologia e un subdomeniu din domeniul sănătății publice, care e unul mare, interdisciplinar. La noi le-au separat și nu le-au mai unit niciodată.
 • Prioritatea ar fi asta: profesionalizarea DSP-urilor și a managementului spitalelor. Asta ar trebui făcut. Nu înființarea unor noi centre în care să fie numiți alți membri ai partidului de la guvernare.
 • E mai degrabă o situație de capacitate de implementare. Ați auzit în toți anii ăștia despre fonduri structurale pe sănătate? N-ați auzit, ați auzit poate pe agricultură, pe dezvoltare regională, dar pe sănătate nu. Nu s-a înființat niciodată în MS o agenție care să se ocupe de fondurile structurale. Noi în fiecare „mandat” de cinci ani am pierdut bani.
 • De fapt, când am trecut de 1,5, decizia era mască obligatorie pentru toată lumea. Crește în continuare? Scoși de la școală și trecut în mediul online copiii peste clasa a patra, cum s-a întâmplat și-n alte țări. Și rămași doar cei mici, pentru că numai cei de la clasa a patra în jos trebuie supravegheați. În plus, știm deja că copiii sub 10 ani se infectează și transmit mai greu infecția.
 • Nu, de fapt, indicatorul de mortalitate reflectă performanța spitalelor din România. Avem cel mai mic procentaj alocat Sănătății din Uniunea Europeană, de 13 ani. Nu s-a crescut de nicio culoare. Sănătatea n-a fost niciodată o prioritate. Și acum ne costă treaba asta. După tot scandalul cu infecțiile nosocomiale nu s-au modificat cultura organizațională, circuitele din spitale. Situația a rămas la fel. Acum avem mortalitate excesivă. Ar putea fi evitată dacă am avea performanțe mai bune.
 • Tratamentul trebuie făcut pe protocoale și standarde pentru că, în 99 la sută din cazuri, abordarea e standard. Uitați-vă că nici în ziua de azi, pentru Covid, nu avem tratament standardizat în toată țara. Zilnic apar zeci de articole pe Covid. Nu s-a publicat în niciun domeniu atât de mult cât se publică pe Covid acum. Au apărut zeci de mii de articole din primăvară până acum. Eu citesc câteva zeci pe zi, ca să mă țin la curent cu ce se întâmplă.
 • Colegiul Medicilor ar trebui să aibă o comisie undeva care zilnic să updateze și să spună: conform cu ceea ce știm acum, ăsta e standardul de tratament. Și toată țara să aplice același model. Eu, când aud că sunt spitale care spun că ei inovează pe tratament, îmi vine să… Nu, acestea sunt experimente pe oameni, e o violare a dreptului pacienților. E de neconceput așa ceva, cum să inovezi tu și să încerci combinații de medicamente care n-au fost testate anterior într-un trial clinic standardizat?

Răzvan Cherecheș: “Nu controlăm nimic!” Singura soluție pentru a scădea numerele alarmante ale pandemiei de Covid – spotmedia, 15.10.20


Răzvan Cherecheș este profesor de Sănătate Publică și directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *