apărătorii pădurilor – repere în activism

Singur împotriva mafiei lemnului – recorder, 17.11.21

 • Dintre toate regiunile montane ale țării, zona Maramureșului e cea în care meseria de silvicultor a devenit cea mai periculoasă. În ultimii ani, trei pădurari au fost omorâți și câteva zeci au fost răniți în urma unor agresiuni ale hoților de lemn.
 • În urmă cu un an și jumătate, un brigadier silvic proaspăt detașat într-un district din această zonă a început să aplice legile care până atunci fuseseră ocolite. Drept răspuns, patronii firmelor de exploatare, localnicii și colegii brigadierului s-au aliat împotriva acestuia și au declanșat o adevărată revoltă.

Activiști bătuți în pădurile Bucovinei vs angajamentul opririi defrișărilor semnat de 100 de țări – EL, 2.11.21

 • La conferința globală COP26, România a semnat documentul prin care peste 100 de țări se angajează să oprească defrișările până în 2030. Nu este vorba însă despre tăieri ilegale sau exploatarea intensivă care afectează atât mediul, cât și economia României.

Mafia lemnului: Ce se ascunde în spatele atacurilor din pădurile Bucovinei – recorder, 27.10.21

 • Bucovina seamănă tot mai mult cu o zonă în care clanurile implicate în exploatări forestiere se ridică deasupra legii, iar autoritățile nu fac nimic pentru a stopa acest fenomen.

Democrația topoarelor: cine vrea să omoare pădurile și jurnaliștii – DW, 20.09

 • Jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu plus activistul de mediu Tiberiu Bosutar pregăteau un documentar pentru HBO despre defrișările ilegale și despre cum a ajuns România cel mai mare gater din UE atunci când au fost atacați. După cum rezultă din comunicatul poliției, eise aflau pe „terenuri forestiere private”, fără să fi avut aprobarea proprietarului. Acest detaliu nu poate justifica, însă, în niciun fel agresivitatea și brutalitatea folosite de oamenii pădurilor pentru a apăra neregulile din jurul lor, eventual cu ajutorul autorităților, de care nu păreau să se teamă.

Protest al activiştilor de mediu la Suceava, unde un activist şi doi jurnalişti au fost bătuţi – RFI, 19.09.21


Genocidul stejarilor seculari: cum ni se fură ultimele păduri de câmpie – recorder, 8.07.21

 • În apropierea Bucureștiului – și în mare parte din jumătatea de sud a României – sunt decimate sistematic ultimele rămășițe ale pădurilor care ar trebui să asigure oxigenul orașelor așezate în mijlocul câmpurilor.
 • În pădurile de câmpie, firmele de exploatare vânează cu precădere stejarii seculari, arbori extrem de valoroși pe care îi doboară cu acte de „igiena pădurii”, adică o pretinsă operațiune de curățare a pădurii de arbori uscați.

Cum a îngropat Romsilva controlul demarat după o investigație Recorder – recorder, 21.01.21

 • În luna august a anului trecut, Recorder a publicat o investigație video despre tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu, județul Mureș.


pentru stoparea furtului

Vodafone România a lansat „gardienii digitali”, care recunosc zgomotul de drujbă sau de împușcături din păduri și sesizează autoritățile – republica, 31.03.21

 • Vodafone România a lansat un sistem digital de supravegherea a pădurilor care captează sunetele din mediu, identifica zgomotele specifice exploatărilor forestiere sau activităților de vânătoare și alertează în timp real autoritățile.
 • Sistemul, dezvoltat împreună cu un start-up non-profit din SUA, Rainforest Connection, a fost deja implementat și testat într-o pădure din Covasna, a anunțat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer al Vodafone România.

Explicativ Recorder. Trei soluții pentru stoparea furtului de lemn – recorder, 25.01.21

 • Principalul obiectiv ar trebui să fie modernizarea sistemului silvic prin implementarea unor tehnologii performante și prin impunerea unor reguli care nu mai pot fi ocolite de hoții de lemn. Aceste reguli ar putea fi preluate cu ușurință din practica altor țări europene, care le-au implementat cu mult înaintea noastră, având rezultate incontestabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *