Mircea Miclea – și meta-competențele sale

pentru orientarea persoanelor – și a sistemuluiCe avem de făcut în 2022 – Morning Glory, 15.12.21

 • Mircea Miclea, profesor și psiholog, a venit la #MorningGlory și a făcut o trecere în revistă a anului 2021 și ne-a dat o serie de sfaturi pentru un 2022 mai bun, astfel încât să putem bea mai multe bule și să avem spor la cafeluță. Asta pentru că, în final, devenim ceea ce facem.

despre efectele pandemiei asupra psihicului nostru – BT Talks, 9.12

 • Putem contracara dezordinea din jurul nostru printr-un plus de ordine în locul în care suntem. Trebuie ăa avem un program mai rigid decât înainte, să fim mult mai ordonați și mai disciplinați.
 • Să creștem cantitatea de emoții pozitive pe care le trăim în fiecare zi. Să fim atentț la lucrurile pozitive din jurul nostru. 
 • Să avem proiecte personale, o agendă riguroasă și să ne expunem sistematic la anumite pericole calculate, pentru a deveni din ce în ce mai rezilienți. „Ce vom face acum e critic pentru cum va funcționa mintea noastră în următorii ani.”


despre auto-formare

Mircea Miclea. Despre a alege cine vrei să fii. Și de ce ai merge în Siberia – Vast and Curious, 5.11.21

 • Oamenii care fac mai multe lucruri și sunt mai performanți sunt cei care cred despre ei că sunt ușor mai capabili decât sunt – nu mult, ușor. Că viitorul este ușor mai bun decât va fi și că e mai controlabil decât efectiv poate fi. Acești oameni se simt mai bine în pielea lor, fac mai multe lucruri decât realiștii. Dincolo de date, care sunt extrem de importante, dincolo de logică și de știință, care este și ea extrem de importantă, ne trebuie și încredere, un gram de iluzie, de speranță.  

despre educație

Mircea Miclea: Cele 4 meta-competențe

Mircea Miclea: Despre patru competențe esențiale pentru a lua decizii mai bune – 29.10.19


Mircea Miclea: Educația – crezul nostru! – EduPedu, 4.11.20

 • Vom avea un an de succes dacă elevii vor recupera pierderile educaționale de anul trecut și vor dobândi competențele cognitive și social-emoționale prevăzute în programa școlară a acestui an.
 • Succesul învățării trebuie să fie scopul nostru principal. Iar în realizarea acestui scop, profesorii sunt cheia soluției. De prestația lor depinde totul. Din păcate, incoerența și lipsa de viziune din domeniul public riscă să ne facă confuzi, înfricoșați și ineficienți. Cred că trebuie să ne clarificăm noi înșine, ca profesori, ce este acum cu adevărat important. Iată punctul meu de vedere.

Mircea Miclea: Școala de mâine – EduPedu, 9.04.20

 • Dacă nu ne folosim de această criză pentru a reconstrui din temelii procesul de predare-învățare, criza a venit degeaba, pentru școala din România.
 • Trei lucruri sunt esențiale în predarea oricărei discipline: a) ce predai (conținutul predării, competențele pe care le transmiți elevilor); b) cum predai (metoda de predare, tehnicile prin care faci conținutul cât mai ușor de învățat și de utilizat ulterior de către elev) și c) cu ce atitudine predai (atitudinea pe care o ai față de conținutul predării va influența atitudinea pe care o va avea elevul când învață acel conținut; predai a lehamite – va învăța a lehamite!).
 • Eficiența cu care elevul va învăța și va utiliza cele învățate depinde de toate cele trei aspecte. Pe ele trebuie să ne bazăm soluțiile viitoare, iar soluțiile viitoare vor fi de blended-learning, de integrare obligatorie a soluțiilor online cu învățarea față-în-față. Lumea în care trăim și mintea elevilor noștri (digitali nativi) reclamă acest lucru.
 • Cum se pot construi, cum se pot utiliza și ce consecințe vor avea aceste soluții integrate?


despre sens – 11.19o istorie personală – 05.18Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

A fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011. – EduPedu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *