repere în administrație: Primăria Cluj-Napoca – și Emil Boc

Clujul are cea mai mare pondere de programatori în forța de muncă locală din orașele din Europa – cluj.info, 6.08

Cluj-Napoca este cel mai „business friendly” oraș din România – economedia, 30.05

Radiografia economiei din Cluj-Napoca: 20% dintre companii generează 80% din piaţa de servicii de business. Profitul generat de companiile de IT reprezintă cât fac împreună firmele de inginerie şi servicii – ZF, 22.02.21

Cluj – orașul care devine noul hub european de inovație – EmergingEurope, 2.02.21

Primăria Cluj are în plan proiecte cu fonduri europene de 2 miliarde de euro – BM, 30.01.212020


CJ Cluj investeşte 12 mil. euro în extinderea cu 30 de hectare a parcul etnografic ’’Romulus Vuia’’ din Cluj-Napoca – 5.11


Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia – 5.10.20


Emil Boc, în cadrul Eurosfat 2020: La Cluj-Napoca pregătim proiecte în valoare de 2 miliarde de euro din fonduri UE. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult – 16.10.20

  • “Dacă aș fi primar în orice oraș al lumii aș încerca să identific împreună cu alți experți avantajele competitive ale orașului meu. Și, după ce le voi identifica, voi brandui orașul în acele direcții. Aș spune zilnic, dimineața, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei și extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că orașul nostru este bun la anumite aspecte. Deci, identificați avantajele competitive ale orașului, branduiti orașul și aduceți locuri de muncă în acest sens. Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poți aștepta ca toate resursele să fie ale orașului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Iar noi în Europa de Est încă avem avantajul fondurilor europene. Dacă suntem destul de deștepți, ne putem moderniza orașele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult” – a explicat Emil Boc în cadrul sesiunii “Comunitățile locale europene în transformare: inovație, multiculturalitate, dezvoltare sustenabilă”.
  • “Trebuie să rămâi foarte puternic pe poziție pentru că tu știi că aceea este direcția în care trebuie să mergi și știi rezultatele care vor apărea peste câțiva ani. Una dintre deciziile luate pentru zona pietonală este faptul că am micșorat spațiul destinat mașinilor. Unele zone erau pline cu mașini, acum sunt pline cu terase. A fost un fel de revoluție. «De ce faceți asta? O să fie un dezastru!» mi se zicea. Și le-am spus «Uite, dacă schimbăm de la patru la opt benzi pentru mașini, mâine toate cele opt benzi vor fi pline cu mașini. Nici nu mai contează cât de mult spatiu creezi, tot va fi plin de mașini. Hai să ne schimbăm modul de a gândi, să mergem către ceva alternativ». Bineînțeles, acum oamenii sunt fericiți, a fost decizia corectă. Da, curajul politic este important. Dacă ești primar doar ca să faci lucrurile ca de obicei… toți pot face asta. Ca primar trebuie să ai viziune, trebuie să te ții de acea viziune, să ți-o asumi. Altfel, nu ai succes” – a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a obţinut peste 74% din voturi pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca – 28.09.20


Buget record pentru Cluj-Napoca. O cincime din veniturile proprii sunt din fonduri europene – Transilvania Reporter, 15.01.20

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică proiectul de buget pe 2020. Bugetul general al municipiului este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019.

Cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020, așa cum reies din scrisoarea informare a primarului Emil Boc, sunt:

  • Mobilitate: Introducerea în circulație a 12 noi tramvaie, din totalul de 24 contractate pe fonduri europene. Finalizarea a patru parkinguri de cartier și finalizarea achizițiilor publice de proiectare și execuție pentru alte două. Finalizarea documentațiilor tehnice și de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou și tren metropolitan.
  • Regenerare urbană: Finalizarea modernizării zonei centrale Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Pușcariu și a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu.Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieței Lucian Blaga și a Bulevardului 21 Decembrie 1989. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor. Finalizarea achiziției publice pentru modernizarea zonei Mihail Kogălniceanu.
  • Zone Verzi. Finalizarea amenajării unui parc (Între Lacuri) și începerea lucrărilor la altul (Tineretului). Realizarea unui concurs de soluții pentru două noi parcuri (Est și Bună Ziua). Începerea lucrărilor la reabilitarea a altor trei, deja existente (Feroviarilor, 14 Iulie, Ștefan cel Mare). Realizarea achiziției publice pentru reabilitarea malurilor Someşului și a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor și a Bazei sportive și de agrement „La Terenuri” Mănăștur.
  • Digitalizare. Extinderea numărului de proceduri și aplicații digitale pentru cetățeni, în relație cu primăria. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziție de date în timp real și a unei aplicații pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală.
  • Protecție socială. Continuarea programelor sociale precum ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilități). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă și darea în folosință a 12 noi locuințe sociale. Menținerea tuturor facilităților la transportul public pentru elevi, studenți, pensionari etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *