repere în agri: Cooperativa Ţara Mea

Cooperativa agricolă integrată Ţara Mea şi-a majorat afacerile cu 3% în 2020, până la 153 milioane de lei, dar profitul a crescut cu peste 30% – ZF, 9.07.212020


Cinci cooperative agricole vor livra lunar 15.000 de tone de legume sub brandul ”Ţara Mea” – Agerpres, 2.11.20

  • Cinci cooperative agricole din marile bazine legumicole din ţară – judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov şi Olt – vor livra peste 15.000 de tone de legume lunar sub umbrela Cooperativei “Ţara Mea”, cea mai mare cooperativă agricolă din România cu peste 1.000 de fermieri.
  • “Suntem mândri să integrăm în familia ‘Ţara Mea’ bazinele Vidra, Lunguleţu, Hunedoara, Ilfov şi Izbiceni. Împreună, cooperativele au aproximativ 200 de membri în judeţele Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi dispun de peste 100 de hectare de solarii şi culturi de legume în câmp, 150 hectare de livadă şi 1.000 de hectare de culturi vegetale. Legumele de la Vidra, Lunguleţu şi Izbiceni sunt apreciate pe piaţa din toată ţara” – a declarat Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei “Ţara Mea”.
  • Acesta a precizat că intenţionează să livreze legumele preluate din aceste zone în aproape toate marile lanţuri de retail din România. El susţine că vor fi introduse standarde de cost, ceea ce va permite fermierilor să primească un preţ corect tot anul. De asemenea, legumicultorii doresc şi introducerea unor standarde fitosanitare şi de ambalaj.
  • Cooperativa “Ţara Mea”a reuşit să livreze în acest sezon peste 10.000 de tone de legume româneşti – roşii, castraveţi, ardei, ceapă – furnizate de 300 de producători din marile bazine legumicole ale ţării. Cooperativa a investit, în ultimii doi ani, aproape 1 milion de euro în ferma proprie aflată la Ciolpani, lângă Bucureşti. Aceasta are activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.
  • Preşedintele Cooperativei “Ţara Mea” intenţionează să demareze un proiect naţional prin care fermierii să înveţe să-şi livreze în mod centralizat produsele pe care le obţin.
  • În prezent, “Ţara Mea” pregăteşte cea mai mare platformă naţională de legume, instrument online care va asigura contactul direct între fermierii locali şi hypermarketuri, fără intermediari, scopul declarat fiind reducerea la jumătate a importurilor. Brandul “Ţara Mea” livrează, încă din 1996, produse româneşti autentice, de cea mai bună calitate.

contexte

  • Producţia de legume a României a fost anul acesta cu 30% mai mică decât anul trecut, însă această scădere a fost compensată prin preţ, care a fost mai ridicat.
  • Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de anul anterior, când se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.
  • Potrivit unui studiu realizat de Cooperativa “Ţara Mea”, dat publicităţii în luna iulie, importurile de legume au crescut în România în 2019, până la o valoare de 516 milioane de euro, în topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate şi tomatele. Importul de legume a fost consemnat inclusiv în lunile iulie – august 2019, când România abundă de legume autohtone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *