repere în energie: Enel

Enel preia 1.000 MW în eoliene şi solare, de circa 1,2 mld. euro – ZF, 1.04

  • „Enel Green Power Ro­mâ­nia a semnat, la începutul anului 2021, un acord pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte regenerabile de peste 1.000 MW cu Monsson Alma, companie membră a grupului Monsson, lider în dezvoltarea de astfel de proiecte în România şi în sud-estul Europei. Construcţia parcurilor va începe în următorii trei ani şi va viza instalarea de centrale eoliene cu capacităţi însumate de 500 MW şi de centrale fotovoltaice cu peste 500 MW. Pe lângă construcţia parcurilor, acordul de dezvoltare semnat între cele două companii prevede şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei în baterii (Battery Energy Storage Systems – BESS), o tehnologie care va contribui la tranziţia către un mix sustenabil de energie în România”, spun reprezentanţii grupului Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România.

Carlo Pignoloni, CEO şi Country Manager Enel Romania, RWEA President: În cadrul acestei tranziţii energetice ne hotărâm viitorul. Dar modul în care va arăta viitorul depinde şi de client, care trebuie informat şi educat – ZF Power, 23.02

  • Electromobilitatea este o posibilitate în cadrul căreia consumatorul deţine un rol fundamental. Există o multitudine de lucruri care ar trebui să se întâmple pentru a crea condiţiile propice. Trebuie achiziţionat un vehicul, nu foarte scump, trebuie să adaptăm şosele, să creăm infrastructura de staţii de încărcare. Aceste condiţii trebuie să fie dezvoltate de către autorităţi. Dar trebuie să acţionăm acum. Vedem cum schimbările climatice au loc, iar tranziţia energetică are loc şi ea tot acum. Avem şansa de a colabora acum, când în parlament se discută nouă lege a climei.
  • Flexibilitatea este clar o necesitate, pentru că energia regenerabilă poate varia în funcţie de resurse. Trebui să investim în mai multe segmente, nu doar în gaz, şi trebuie să discutăm şi despre stocare, despre baterii. Astfel, putem depăşi greutăţile pe care le presupune această flexibilitate. La fel se întâmplă şi în cazul reţelelor de anvergură. Trebuie să investim în reţele.

Marius Chiriac, Enel X: Vrem să depăşim 500 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice în România. Acum avem peste 120 – ZF, 24.022021Enel: În zece ani ne vom tripla capacitatea în proiectele verzi – ZF, 24.11.20

  • “În următorii zece ani ne dorim triplarea capacităţii de generare pe care o avem în producerea de energie verde, de la 49 GW la 145 GW. Credem că energia verde va fi capacitatea de energie a viitorului, fără diferenţiere între surse. Ne uităm să investim astfel încât să ne întărim lanţurile valorice existente” – a declarat Francesco Starace, CEO al grupului Enel, în cadrul unui eveniment de prezentare a strategiei grupului până în 2030.

Enel: Suntem pe punctul de a creşte substanţial investiţiile şi reluăm proiectele verzi – ZF, 24.11.20

  • “Suntem pe punctul de a creşte substanţial investiţiile în România, vom reîncepe proiectele verzi” – a declarat Alberto De Paoli, director financiar al grupului italian Enel, cu ocazia prezentării strategiei grupului până în 2030.
  • În România, Enel este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, cu un portofoliu de 534 MW, din care 498 MW sunt montaţi în proiecte eoliene – adică 16% din capacitatea de energie eoliană locală. Cu acest portofoliu de proiecte verzi, Enel a generat în primele 9 luni ale anului cu 6% mai multă energie, potrivit calculelor ZF.
  • O altă divizie care începe să ajute rezultatele Enel este cea de soluţii inteligente Enel X, acolo unde intră şi proiectele de electromobilitate. Veniturile în România generate de Enel X au crescut până la 18 milioane de euro în primele nouă luni ale anului faţă de cele 13 milioane de euro de anul trecut.

Producţia mai mare de energie verde duce veniturile Enel la peste 1,3 mld. euro la 9 luni: unul din patru clienţi ai italienilor este contorizat inteligent – ZF, 11.11.20

  • Grupul Enel, care asigură serviciul de distribuţie şi furnizare de energie în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, a terminat primele nouă luni ale anului cu venituri de 1,3 miliarde de euro – puţin peste cele din perioada similară a anului trecut.
  • Evoluţia veniturilor este bună ţinând cont de fap­tul că la nivel naţional, tot potrivit datelor Enel, cere­rea de energie a înregistrat un recul de 5%, scăderea preţului spot fiind dramatică, de circa 30%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *