repere în administrație: Miroslava

Miroslava a atras investiţii de 200 mil. euro şi 2.500 de locuri de muncă în parcul industrial în cinci ani. „Zeci de investitori” se află pe lista de aşteptare – ZF, 21.02.21

 • Primul parc industrial din localitatea Miroslava, judeţul Iaşi, a reuşit să atragă 60 de investitori în cinci ani de existenţă, ajungând la investiţii cumulate de 150-200 mil. euro şi un total de 2.500 de angajaţi, în timp ce „zeci de investitori” se află pe lista de aşteptare pentru a intra în cel de-al doilea parc industrial din Miroslava, a explicat Dorel Codină, director executiv, Parcul Industrial Miroslava, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.
 • Parcul Industrial Miroslava 1 a pornit la drum în 2016 şi se întinde pe o suprafaţă de 464.400 mp. Parcul Industrial Miroslava 2 se întinde pe o suprafaţă de 252.000 mp, iar singurul rezident al parcului în prezent este compania germană MENNEKES, care produce cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hybrid, începând din 2021.
  • „Noi am avut de luptat cu un mit, un mit conform căruia în Moldova nu vin investitori, în Moldova nu este în regulă să investim. De asemenea, am avut de-a face cu concurenţă destul de puternică din partea unor parcuri industriale cu tradiţie deja la momentul respectiv, cum sunt cele din Cluj, Oradea, Ploieşti. A fost greu pentru că am plecat fără know-how, nu ştiam ce este un parc industrial sau cum să punem problema în relaţia cu potenţiali investitori”. 
 • Investiţiile realizate până acum pentru dezvoltarea celor două parcuri industriale se ridică la 4-5 milioane de euro, iar necesarul de investiţii care rămâne este „încă pe atât”.
 • Parcul Industrial Miroslava a ajuns chiar să genereze profit, iar datele financiare pe 2019 arată un profit de 700.000 de lei la o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei. Cu toate acestea, beneficiile pe care le poate avea o administraţie locală dintr-un parc industrial depăşesc profitul imediat.
  • „Fiecare dintre investitorii care vin să investească vor să găsească un partener de discuţie onest, unul care se ţine de cuvânt, care răspunde în timp util la solicitări, la mail-uri. Mi-au povestit cazuri din România şi alte locuri în care exista o întârziere de 2-3 săptămâni la un simplu mail de lămurire a unor aspecte”.
  • „Noi am făcut o analiză a punctelor forte, iar unul dintre ele este forţa de muncă disponibilă. Şi localizarea este importantă, fiind cel mai estic parc industrial din Europa. De asemenea, am încercat să fim cât se poate de proactivi în relaţia cu investitorii astfel încât să îi ajutăm. Inclusiv pentru MENNEKES a contat la alegerea Iaşiului faptul că ne-am mişcat foarte repede. Iniţial ei au intenţionat să deschidă fabrică la Cluj, dar noi am depus toate diligenţele, am fost proactivi şi am reuşit să îi aducem către Iaşi şi să demontăm acest mit conform căruia în Moldova nu e bine să investeşti”.

Clonați Miroslava!Constantin Rudniţchi, RFI, 18.02.21

 • Miroslava a fost excepția care confirmă regula. Adică, a reușit să atragă investitori într-o zonă, nord-estul țării, în care aceștia au ajuns cu mare timiditate. Chiar administratorii parcului industrial afirmă că au avut concurenți serioși, respectiv siturile din Cluj, Oradea sau Ploiești.
 • În pofida lipsei infrastructurii, o comună din regiunea Moldovei a reușit cu propriile forțe și cu fonduri proprii. Este adevărat că apropierea de Iași a contat, pentru că în cel mai mare oraș din zonă investitorii au putut găsi forță de muncă bine calificată în instituțiile de învățământ liceal sau universitar.
 • De fapt, modelul Miroslava este important pentru că arată că se poate. Nu doar în marile orașe, ci și în localități din mediul rural. De altfel, administratorii parcului industrial de lângă Iași vorbesc despre faptul că un consiliu local poate să construiască fără mari eforturi astfel de platforme industriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *