cariere-reper: Adrian Stoica

Românul care a contribuit la misiunea robotului Perseverance. „Nu e exclus să găsim viaţă pe Marte“ – Adevărul, 21.02.21

  • Cel mai performant robot trimis pe Marte, roverul Perseverance, a amartizat pe 18 februarie, după ce a parcurs 470 de milioane de kilometri. La realizarea acestui robot ultrasofisticat şi-a adus contribuţia şi Adrian Stoica (59 ani), românul care a condus timp de 10 ani departamentul de robotică de la NASA.
  • „Contribuţia mea a fost în principal de management şi puţin la partea tehnică, de algoritmi, venind cu idei ajutătoare în şedinţele de lucru cu oamenii mei, care făceau asta ca activitate de zi cu zi”, a spus Stoica. Inclusiv elicopterul care însoţeşte roverul poartă amprenta sa, deşi se fereşte să se laude.
  • După ce a condus un deceniu departamentul de robotică al NASA, Adrian Stoica deţine în prezent funcţia de adjunct al coordonatorului Biroului de Planificare Strategică din cadrul celui mai important departament al NASA, Jet Propulsion Laboratory.


2020


Adrian Stoica, expert NASA: „Cursa reală e pentru Lună. Călătoria pe Marte e legată de propagandă” – Adevărul, 19.12.20

  • Adrian Stoica a fost, vreme de zece ani, şeful departamentului de robotică al NASA şi a coordonat echipa care a creat şi manevrat roverele trimise pe Marte, celebrele Curiosity, Opportunity, Sojourner şi Spirit.
  • În prezent, este unul dintre experţii care se ocupă cu planificarea colonizării Lunii, în vederea unor viitoare misiuni umane care vor crea avanposturi pe satelitul natural al Pământului.
  • Adrian Stoica a conceput turnuri mobile cu suprafeţe reflectorizante şi celule fotovoltaice pentru a obţine energie, ce va fi folosită la revenirea astronauţilor pe Pământ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *