repere în diplomație culturală: Institutul Francez

cum se face diplomație culturalăInstitutul Francez din România anunță lista primilor oaspeți ai noii rezidențe de scriere din centrul Bucureștiului, Rezidența de buzunar – RFI, 16.02

  • În perioada martie-decembrie 2021, 16 artiști români și francezi vor fi primii oaspeți ai acestui spațiu, numit Rezidența de buzunar, inaugurat la sfârșitul anului trecut într-o clădire din spatele Institutului Francez, pe bulevardul Dacia 77. 

Noaptea Ideilor 2021 – RFI, 27.01.21

  • Pe 28 ianuarie Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări. Evenimente reunite în jurul temei principale a acestei ediţii – „APROAPE” – vor avea loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi pe care criza modelelor noastre economice şi sociale le-a creat, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.
  • Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere Cluj-Nantes despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii. Printre invitaţii acestei ediţii se numără artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, sociologa Eva Illouz, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

2021Rezidența de creaţie a Institutului Francez din România îşi caută primii oaspeţi – RFI, 4.12.20

  • «Résidence de poche»/„Rezidenţa de buzunar” este gândită ca un spațiu unde creatori români și francezi pot dispune de liniştea necesară pentru dezvoltarea proiectelor artistice. Ideea de a transforma clădirea abandonată, ascunsă în curtea Institutului Francez, într-o rezidență de scriere i-a aparținut regizorului Cristian Mungiu. 
  • În acest duplex de 64m² artiştii vor putea petrece, în funcție de proiect, între 2 şi 8 săptămâni. Poate candida individual sau în binom orice artist/artistă și scriitor/scriitoare care activează în literatură, muzică, cinematografie, dramaturgie sau artă digitală. În afară de cazare laureații vor primi şi o sumă forfetară de 250 de euro pe săptămână. Institutul Francez din România rambursează transportul intern în România pentru persoanele care nu locuiesc în București şi asigură un bilet de avion dus-întors pentru cei care vin din Franţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *