Anuarul RoC 2020 – oamenii anului: personalul din spitalele Covid

pentru reziliență, zilnicati

În adâncurile pandemiei. Cum arată realitatea pe care am obosit s-o vedem – recorder, 12.04

Am petrecut o noapte de gardă cu asistentele de la Spitalul Universitar, ca să vedem prin ochii lor cea mai dură perioadă a acestei crize sanitare. Sunt imagini cu un puternic impact emoțional, care ne obligă să privim realitatea în față.

La momentul publicării acestui material, numărul pacienților COVID internați la ATI a trecut de 1.500, iar ministrul Sănătății a anunțat că în spitalele din toată țara mai sunt disponibile doar șase locuri la terapie intensivă.


2021Reportaj din secția de terapie intensivă: Dacă plecăm și noi, cine să mai rămână? Pacienții cu aparatele / La noi pe secție ajung acum doar cazuri grave și foarte grave. Moderate? Nu sunt – G4Media, 5.12

 • „S-au înmulțit cazurile grave și foarte grave. Suntem plini. Când e nevoie, scoatem din secție pe cel mai puțin grav pacient, îl mutăm și aducem altul foarte grav. Jonglăm între secții. Nu sunt locuri libere. În plus, din 10 paturi, în noiembrie am avut câte 8-9 ocupate cu pacienți intubați. Avantajul la noi este că avem cazuri grave care se regenerează pe secție obișnuită, prin ventilație non-invazivă. Dar la noi pe secție ajung acum acum doar cazuri grave și foarte grave. Moderate?… Nu sunt” – povestește doctorița Diana Miclăuș, care coordonează secția de Terapie Intensivă II, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj.
 • „Mi se pare normal să ne ajutăm. Colegii aveau nevoie de oameni și-am fost de acord. În 15 decembrie îmi termin cele două luni, dar nu plec, cum să plec? Cine vine dacă plec? Prelungim detașarea, cer acorduri, dar nu plec. Niciodată nu m-am gândit la asta. Satisfacții? Atunci când cineva se recuperează și iese din secția noastră. Sunt cele mai mari” – spune doctorița Gherman, venită prin detașare de la Spitalul CFR
 • „Din august sunt aici. Am primit acordul de la spital și am rămas, că e nevoie de personal. Îi foarte greu, dar cu mari satisfacții. Când văd că un pacient se recuperează și iese din secție… ăsta e un sentiment unic. E tot ce mă motivează” – Ionuț Mureșan, asistent șef la ATI II, venit tot prin detașare, dar de la Spitalul Municipal Clujana.

Mărturia unui doctor ATI coordonator COVID-19: Plângem şi de fericire şi de tristeţe – 26.11.20

Mărturia unui doctor ATI, coordonator COVID-19: Am plâns în fund pe gresia din Reanimare, am plâns sub duş după ce ne-am dezechipat, am plâns acasă, dar am şi râs. E o experienţă care sper că este unicat în viaţa asta – G4Media, 26.11.20

Medicii din ATI Oradea fac un apel disperat la compatrioții lor: „Parcă suntem două lumi” – 25.11.20

La limita rezistenței. O privire lucidă în secțiile de ATI – recorder, 9.11.20

 • Despre realitatea din secțiile de Reanimare, dincolo de discursuri politice, cu profesorul universitar Dorel Săndesc, șeful Clinicii ATI de la Spitalul Județean din Timișoara și vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Gândurile unui medic ATI după opt luni de pandemie: “Dar dacă toate astea ni se întâmplă, ca un vaccin, spre binele nostru?” – recorder, 27.10.20

 • Căpitanul medic Mihai Alexandru Mărginean era, în aprilie, primul anestezist care intra în „tranșeele” secției de Reanimare a focarului de la Suceava. Ieșea de acolo pacient COVID pozitiv. Au urmat cinci săptămâni de recuperare și apoi întoarcerea la propriul spital, la gărzile obișnuite, inclusiv la pacienți care încă se îndoiesc că virusul există și că poate ucide. Ce simte un medic care ajunge să ocupe patul de spital? Cum mai poate el cântări apoi cui să-i refuze oxigenul când nu mai e decât un aparat disponibil? Cum își explică de ce în România mor mai mulți infectați decât în alte țări europene?

Doctorul Virgil Musta, despre drama unei paciente pentru care nu mai era loc la ATI – Adevărul, 21.10.20

 • „Soluţia a fost că a murit cineva de pe Terapie Intensivă la 2 noaptea şi s-a eliberat un loc. E îngrozitor, pacienta aceea să se bucure că a murit cineva. Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor care le trăiesc. Aveam speranţă că comunitatea noastră ne înţelege şi ne sprijină, dar ne-am pierdut speranţa. Noi suntem puşi într-o situaţie de a lua decizii grele, te va măcina această decizie. Trebuie să evaluezi din doi – trei pacienţi care are cea mai mare şansă” – a spus Musta la Pressalert Live.

Șapte medici ATI vorbesc despre șocul valului doi: „Toate paturile sunt pline. Vom alege cine trăiește și cine moare” – recorder, 8.10.20

 • Am încercat să stăm de vorbă cu cât mai mulți medici de terapie intensivă pentru a înțelege cât de puternic ne-a lovit valul doi al pandemiei. Cei mai mulți ne-au răspuns la ieșirea din tură: „Vorbim mâine, avem și noi familie” sau „Sunt în fața ușii, vreau să intru în casă, durează mult?”.
 • Șapte dintre ei au găsit timpul și puterea de a le spune celor de afară, încă o dată, că temerea lor cea mai mare e tot mai aproape să devină realitate: „Vom alege cine trăiește și cine moare”.

Medic: Degeaba numărăm paturile la ATI, că ele nu intubează singure pacienții – Europa Liberă, 19.10.20

 • Medicul Laura Zarafin lucrează la ATI în spitalul Colentina. Cu o mică pauză, acest spital, desemnat unitate suport COVID-19, a tratat în opt luni de epidemie numai pacienți infectați cu noul coronavirus.
 • „Nu suntem destui și nu am fost niciodată. Ca să înțelegeți: suntem mult mai puțini decât scrie în ordinul de funcționare a secțiilor ATI, deci mult mai puțini decât acel număr minim prevăzut în legislație. Avem în țară secții care funcționează în întregime cu unul sau doi medici.”


salvarea

Ambulanțierii pe timp de pandemie. Ce înseamnă o intervenție la un caz Covid 19 – recorder, 20.10.20

 • Meseria lor s-a schimbat peste noapte, așa cum s-a schimbat tot mecanismul complicat al salvării de vieți omenești.
 • În București și Ilfov sunt aproape 30.000 de cazuri active de coronavirus – numai că ambulanța are tot 62 de mașini funcționale, la fel ca înainte de criză.

Sfârșitul unui om de treabă – recorder, 9.04.20spitalele covid

Aproape 2.000 de studenți voluntari sunt repartizați în spitalele suport Covid – Hotnews, 24.11.20

Strigătul de ajutor al unui medic dintr-un spital COVID-19: „E iadul pe Pământ ce e acum! Ajutaţi-mă!” – Adevărul, 1.11.20

 • Alexandru Sava, medic specialist interne la Spitalul Municipal Carei, a transmis un mesaj disperat pe contul său de Facebook:V-am avertizat. Sunt singur. Copleşit de cazurile moderat/severe. Singur, să asigur un număr foarte mare de pacienţi. E iadul pe Pământ ce e acum! Sunt copleşit, dezarmat şi neajutorat. Ajutaţi-mă!”

La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19 – recorder, 13.07.20

 • După patru luni de pandemie, cadrele medicale din spitalele care îngrijesc pacienți cu coronavirus au ajuns la extenuare. (…) Pandemia ne-a găsit cu un mare deficit de personal în spitale, iar acum suntem pe cale să vedem rezultatele tragice ale acestui fenomen.
 • Cei mai mulți sunt obosiți de discuțiile despre coronavirus și despre conspiraționiștii care contestă gravitatea virusului. Nu mai au puterea să mai și argumenteze, după sute de ore petrecute în preajma unor oameni pe care virusul i-a adus la granița dintre viață și moarte. Cu ochii amprentați de măști și ochelari, privesc spectacolul negării cu liniștea inertă a omului ajuns la capătul puterilor.


contexte

Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă”. Ce spune despre angajaţii din sistem – Adevărul, 26.11.20

Protest al angajaților din sănătate: Oamenii spun că sunt epuizați și cer măsuri ca să poată lupta mai departe cu pandemia – SpotMedia, 5.11.20

 • Protestatarii cer să fie luate măsuri care să îi protejeze în lupta cu boala, să le fie puse la dispoziție echipamente de protecție, să li se ofere acces la informațiile relevante despre impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate și ca urmașii celor decedați la datorie să primească pensie de urmaș.
  • Protestul sindicaliştilor de la Solidaritatea Sanitară vine la două zile după „Mitingul Epuizării” organizat în 3 noiembrie de câteva zeci de angajaţi din domeniile sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei SANITAS, care s-au declarat nemulţumiţi de ceea ce numesc „strategiile de criză incoerente” ale autorităţilor în ceea ce priveşte abordarea epidemiei. 

Medici lăsați șomeri în plină pandemie: „În loc să ajut, stau acasă și mă joc «Call of Duty»” – 31.07.20

Virusul ne atacă acolo unde suntem slabi: pericolul spitalelor din linia a doua – recorder, 24.03.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *