remarcabil în social: Valeriu Nicolae – și companionii

pentru că întâi a făcut, pentru cei care nu au nici măcar șanse, apoi a cerut, șansa de a face mult mai mult“Tata Valeriu”, samariteanul din ghetoul Zăbrăuți – DW, 26.10.20

 • O vreme a lucrat cu copiii chiar în incinta școlii din ghetoul bucureștean Zăbrăuți, școala 136. Primarul ajuns acum la sfârșit de mandat al sectorului 5, Daniel Florea, l-a dat afară de acolo, pentru a-și aduce niște ONG-uri prietene care urmau să facă exact același lucru pe care îl făceau voluntarii mobilizați de Valeriu Nicolae. A vrut să renunțe. “După două zile de cumpăneală (Ce facem? Ne oprim? Continuăm? Ne oprim? Continuăm?), Valeriu a găsit locul acesta”, povestește Anca, una dintre voluntare.
 • Valeriu Nicolae și-a investit banii în încercarea de a oferi o șansă în viață pentru 200 de copii. Casa Bună este ultima dintr-un șir de patru imobile identice, vile parter+etaj, construite perpendicular pe o bretea paralelă cu drumul către Bulgaria, în Jilava. Ar părea o minizonă rezidențială. I-ar prinde bine un portar sau o barieră teleghidată. Nu le are.
  • Suntem mulți voluntari. De peste tot – de la funcționari publici la oameni de afaceri, IT-ști, bancheri, profesori, tot ce vrei. Acum, că facem educație online, avem 160 de voluntari online. În grupul de voluntari suntem vreo 500, dar aceștia 160 sunt activi, foarte activi – minim de două ori pe săptămână, dacă nu de trei ori. Fac teme cu copiii, online, în general în weekend. Mai avem și un parteneriat cu o școală foarte bună, pentru copiii care au bani, au fost foarte drăguți și ne-au ajutat și plătim doar patru cursanți din zece.”
  • N-am vrut să candidez. Nu e ce vreau să ajung și să mă scot în Parlament, nu am nevoie de glorie. Îmi pare îngrozitor de plictisitor Parlamentul. Candidatura mea este un protest civic.”
  • “Pe partea de educație, oamenii care au făcut legi le-au gândit prost și fără să aibă experiență. Pe partea de sărăcie, noi tot timpul avem tendința să aducem în Parlament oameni care nu au avut niciodată nimic de-a face cu așa ceva. Pe sport suntem, iarăși, foarte, foarte slabi. Am făcut legătura dintre sport și educație: cum folosim noi resursele? Ai sălile și terenurile de sport ale școlilor, sunt folosite la maximum 20-30 la sută din cât ar putea fi folosite. Și avem copii care se îngrașă aiurea. Dacă resursele acestea ar fi folosite, am rezolva și o parte din problemele de sănătate, mai ales pe zona de diabet și obezitate.”
  • Îmi lipsesc în România oamenii cu curaj. Încă avem tendința să stăm pe burtă. Să spui lucruri pe care lumea nu vrea să le audă, capabile să schimbe în bine – asta înseamnă curaj. Lumea nu vrea să audă că suntem lași. Suntem corupți. Nu poți să ceri cuiva să fie sfânt, când tu ești vai de mama ta. Nu poți cere altuia să facă, atunci când tu nu faci nimic. E responsabilitatea fiecăruia dintre noi, nu doar o responsabilitate ambiguă a celui ajuns într-o funcție politică. Dacă tu faci lucruri și încerci să schimbi lumea, poți să ceri și altora să facă același lucru. Altfel e ipocrizie.”

Candidatul Nicolae și lecția celor 17 voturi lipsă – recorder, 18.12.20

 • La alegerile din 6 decembrie, lui Valeriu Nicolae i-au lipsit 17 voturi să intre ca independent în Parlamentul României.
 • Povestea încercării lui Valeriu Nicolae e, însă, numai parțial povestea unui eșec. Când în România post-electorală cuvântul la ordinea zilei e „resemnare” sau „funcție”, povestea candidaturii independentului Valeriu Nicolae e, de fapt, povestea unei comunități neîmpăcate – a votanților care refuză vechile partide și caută mai departe soluția, în afara lor.
 • Vor rămâne ei împreună? Va apărea de aici un nou partid? Va schimba un proces la CEDO legea electorală din România în favoarea independenților?

Valeriu Nicolae anunță că e la 46 de voturi distanţă de obţinerea unui mandat de deputat: Am formulat 8 contestaţii – spotmedia, 9.12.20

 • Valeriu Nicolae anunţa în luna octombrie că a reuşit să strângă 13.168 de semnături pentru a candida independent la alegerile parlamentare, o parte dintre acestea fiind depuse online, în condiţiile în care îi erau necesare 9.500 de semnături.
 • Pe 23 noiembrie, prin intermediul unui comunicat, Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, în perioada martie – august 2016, anunţa câteva din priorităţile sale: o iniţiativă civică în interiorul Parlamentului alcătuită din experţi din domenii diferite, o reformă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, reglementarea jocurilor de noroc şi a caselor de pariuri, evaluarea şi reforma ONG-urilor „abonate la banul public”, reforma ANFP, educaţie pentru copiii cei mai vulnerabili, digitalizare, internet de viteză mare prin cablu optic pentru toate localităţile din rural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *