festivaluri reper: SoNoRo – by Răzvan Popovici

pentru armonizarea muzicii clasice cu managementul și marketingulFestivalul SoNoRo XV „Pasărea Măiastră”, o ediție inspirată de Constantin Brâncuși – 2.11.20

Ediția a XV-a a Festivalului SoNoRo va fi celebrată sub numele de „Pasărea Măiastră”, o referire directă la simbolul festivalului, o pasăre care s-a reinventat de-a lungul timpului. 

 • „Artiștii trăiesc prin arta lor, iar un astfel de moment festiv – ediția a XV-a a festivalului nostru – va fi sărbătorit cum se cuvine în mediul online. Aproape totul s-a schimbat în viețile noastre din luna martie până în prezent și este necesar să dăm dovadă de flexibilitate și creativitate în regândirea activităților profesionale. Vom face totul ca să transmitem starea de grație pe care muzica de cameră o creează în spațiul vibrant dintre artist și spectator. Făcând referire la Brâncuși, este vital ca muzica să continue să ne sculpteze sufletul și să ne dea forța și încrederea că vom depăși acest moment complicat” – a explicat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalul SoNoRo.

Ziua zero a festivalului va avea loc la București, în curtea grădinii Cărturești Verona, pe 30 octombrie, la ora 19:00, în cadrul festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest”.

 • Muzicienii Valentin Șerban (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Justus Grimm (violoncel) vor oferi celor prezenți la proiecția filmului din seara respectivă un moment muzical menit să marcheze începerea festivalului de muzică clasică și finalul celui de film.

Fiind un an atipic, Festivalul SoNoRo va avea două părți:

 • Va începe la Brașov, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, include un concert extraordinar la Castelul Cantacuzino din Bușteni, pe 1 noiembrie, și va continua la Sibiu pe 3 și 4 noiembrie. Concertele din prima parte a festivalului vor fi transmise online.
 • A doua parte va avea loc la București între 2 – 9 decembrie – cu un preambul pe 5 noiembrie, concertul „Á Beethoven” (Lui Beethoven), dedicat marelui compozitor Ludwig van Beethoven, susținut la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania și transmis online.
 • În condițiile în care sălile de concerte se vor redeschide la începutul lunii decembrie, Festivalul SoNoRo va fi organizat în București cu public.

Ultimul concert online al Festivalului SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” – un elogiu “Á Beethoven” – 5.11

 • “Încheiem o primă parte a acestei ediții a Festivalului SoNoRo, ce s-a reinventat și a renăscut precum o Pasăre Măiastră din focul acestei perioade dificile. Am transmis concertele exclusiv online, dar ne-am străduit să oferim celor care ne-au urmărit de acasă o experiență cât mai apropiată de cea din sala de concert. Avantajul acestor transmisii este că putem invita public din toată lumea în spații puțin accesibile sau uneori chiar inabordabile, așa cum este Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germane, de unde vom transmite ultimul concert online. Am spus întotdeauna că muzica deschide uși ale sufletului și ale minții; cu aceste concerte online vom deschide și uși virtuale spre saloanele Bucureștiului, unde fizic ar fi fost imposibil să primim un număr mare de persoane. Ne bucură această accesibilitate virtuală, însă sperăm să ne revedem și în sălile de concerte, la începutul lunii decembrie, pentru partea a doua a Festivalului SoNoRo XV.” – Răzvan Popovici, Directorul Executiv al Festivalului SoNoRo.
 • Concertul intitulat Á Beethoven a fost susținut de muzicienii Alissa Margulis (vioară), Mihaela Martin (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel), Frans Helmerson (violoncel), Diana Ketler (pian) și Ionuț Ștefănescu (flaut).

„Plăcerile lumești ale lui Beethoven” – o serie de concerte dedicate marelui compozitor german – 2.12

 • Programul Festivalului cuprinde două concerte la Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium (HOW TO BE FREE pe 4 decembrie, ora 19:00 și DODO pe 9 decembrie, ora 19:30 – un concert accesibil doar clienților Raiffeisen și Mastercard), concertul Colivia / THE BIRDCAGE, cu un program aniversar surpriză, în data de 5 decembrie, ora 19:30, la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici” și concertul Fără limite / BORDERLESS, în data de 6 decembrie, ora 20:00, într-o reședință istorică privată. 
 • Concertele se vor putea urmări pe platforma https://festival.sonoro.ro și pe cele ale partenerilor: Raiffeisen Bank (https://art.raiffeisen.ro/) și Vodafone Business (https://www.vodafone.ro/impreunamaiputernici).  

DODO – concert dedicat aniversării compozitorului Ludwig van Beethoven, un post-scriptum elegant al Festivalului SoNoRo – RFI, 17.12

 • Festivalul SoNoRo celebrează aniversarea zilei de naștere a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven, pe 17 decembrie 2020, cu un concert intitulat DODO.
 • Concertul a fost înregistrat în timpul Festivalului SoNoRo „Pasărea Măiastră”, și cuprinde două lucrări de referință: Cvartetul cu pian în do major, WoO 36, nr. 3 și Cvintetul de coarde în do major, OP. 29, interpretate de muzicienii José Gallardo (pian), Nicolas Dautricourt (vioară), Valentin Șerban (vioară), Tomoko Akasaka (violă), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) și Benedict Klöckner (violoncel).
 • DODO fost un concert care dorea, cu un program mai degrabă excentric și care ar fi inclus piese de Georg Crumb sau Giuglio Caccinim, să onoreze uluitoarea pasăre Dodo, disparută demult de pe planeta noastră. Plănuiam o fantezie pe măsura exotismului și rarității păsării Dodo, pusă în scenă nu doar muzical pe scena Palatului Bragadiru. Cum, din cauza rocadelor neîntrerupte ale arhitecturii festivalului, nu a mai fost posibil să ne întâlnim cu publicul nostru în magnificul edificiu, am păstrat doar o parte din program pentru transmisia online. Am constatat cu surprindere și amuzament, împreună cu Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului, că ambele piese alese sunt compuse în Do major: DO-DO. Astfel am fi putut onora nu doar pasarea Dodo, ci și continua în modul cel mai ludic ediția SoNoRo DaDa de anul trecut. O întâmplare despre care credem că l-ar fi amuzat și pe Beethoven!Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.
 • Concertul DODO este ultimul transmis din Festivalul SoNoRo, ediția a XV-a, însă și cel care anunță că festivalul continuă până pe 15 ianuarie 2021, prin punerea la dispoziție a tuturor concertelor transmise live încă o lună pe platformele SoNoRo: sala virtuală de concert și contul de YouTube al festivalului.  

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (15 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (14 ani), SoNoRo On Tour (13 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (8 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (2 ani).


www.sonoro.ro
https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo/
https://www.instagram.com/sonorofestival/
http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *