repere în sport: Cristina Neagu

Handbal feminin: Cristina Neagu, prima jucătoare care marchează 250 de goluri în istoria EURO – Agerpres, 8.12.20

  • Handbalista română Cristina Neagu a devenit prima jucătoare care ajunge la 250 de goluri marcate în istoria Campionatului European – EHF EURO, în cadrul ediţiei din 2020, din Danemarca. Neagu a marcat golul său cu numărul 250 în meciul cu Norvegia, în Grupa D a competiţiei, pierdut de România cu 20-28.
  • La EURO 2018, Neagu a devenit golghetera all-time a Campionatului European, doborând recordul care aparţinea unguroaicei Agnes Farkas, de 205 goluri (între 1994 şi 2002). Performanţa româncei (golul 206) a fost înregistrată în timpul meciului cu Germania, câştigat de România cu 29-24.
  • Neagu (32 ani), desemnată cea mai bună handbalistă a lumii de către IHF în 2010, 2015, 2016 şi 2018, nu se află în cea mai bună formă la EURO 2020, după ce a fost infectată cu COVID-19 luna trecută. Are, totuşi, cea mai rapidă aruncare din turneu, cu o viteză de 129 km/h, este a doua în topul paselor, cu 615, după coechipiera sa Cristina Laslo (624), are cele mai multe assist-uri din turneu (18), puncte (goluri+assist-uri), la egalitate cu Nora Mork (34), fiind şi golghetera naţionalei României în Danemarca, totalizând 16 goluri din 46 de aruncări (procentaj de doar 35%).

Cristina Neagu, după eșecul de la EURO 2020: O echipă nu poate să stea doar într-o singură jucătoare – G4Media, 16.12

  • „Sunt obosită, mă simt destul de rău fizic. La ultimele trei meciuri am avut dureri mari la ambii genunchi şi am tot tras cu durerile astea. Mă simt destul de rău fizic, dar urmează o perioadă de câteva zile de pauză în care sper să mă refac. O echipă nu trebuie să stea niciodată într-o singură jucătoare. Şi în 2018, când am obţinut acel loc patru, multe dintre fete au jucat foarte bine şi asta ne-a dus până la urmă în semifinale. Dacă stau să mă gândesc, e un loc 4 care ne-a oferit practic totul, calificarea la acest campionat şi mai ales la turneul preolimpic. Din păcate, în ultimii doi ani, nu am putut fi la capacitate maximă din punct de vedere fizic şi, implicit, naţionala a avut de suferit din acest motiv. Însă, repet, o echipă nu poate să stea doar într-o singură jucătoare. Uitaţi-vă la celelalte echipe cărora le lipsesc jucătoare importante şi totuşi reuşesc să obţină, poate nu cele mai bune clasări ale lor, dar onorabile.”
  • „Personal sunt foarte dezamăgită de acest rezultat de la Campionatul European. Este cel mai slab Campionat European la care eu am participat cu echipa naţională. E singurul turneu la care am reuşit doar o victorie, aşa că din punctul ăsta de vedere sunt foarte dezamăgită. Cum sună viitorul este greu de prezis. Ştiu doar că în luna martie va urma acesta turneu preolimpic şi dacă ne uităm că echipe ca Danemarca sau Germania nici măcar nu participă, nu au această şansă de a se califica la Olimpiadă, e o şansă pe care noi o avem datorită acelui loc patru de acum doi ani. Şi cred cu tărie că acest turneu preolimpic este lucrul cel mai important care se va întâmpla pentru echipa naţională poate pentru câţiva ani de acum încolo. Aşa că este o şansă imensă, enormă pe care o avem, să ne calificăm la Olimpiadă şi trebuie să fim conştienţi cu toţii de asta”.

Cristina Neagu: #iwillbeback – DoR, 18.03.19
Cum se recuperează Cristina Neagu după a treia accidentare din carieră. De Andreea Giuclea

Cristina Neagu: Un 8 de nota 10 – DoR, 7.03.16
Cum și‑a recuperat Cristina Neagu locul în vârful handbalului mondial. De Andreea Giuclea


contexte

De citit ca să înțelegi unde e handbalul feminin românesc acum – DoR, 5.12.16
Naționala feminină de handbal joacă în Campionatul European din Suedia (5-18 decembrie), în grupă cu Rusia, Norvegia… De Andreea Giuclea

Goluri mai multe, glezne mai fine – DoR, 19.11.19
De ce contează cum vorbim cu și despre femeile din sport. De Andreea Giuclea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *