repere în film: documentarele Acasă, Colectiv

“colectiv”, de Alexander Nanau, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film – 13.12.20

  • “Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc” – a spus regizorul Alexander Nanau, după anunţarea premiului.
  • Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat un alt film românesc, “Acasă”, de Radu Ciorniciuc.

Presa internațională vorbește despre șansele serioase ale României de a fi, pentru prima oară, nominalizată la Oscar – Libertatea, 1.12.20

  • Acasă e eligibil la categoria film documentar, iar Colectiv la două categorii: film documentar și film internațional, reprezentând România.

„Acasă”, primul documentar românesc de debut selectat în cursa pentru premiile Academiei Europene de Film – spotmedia.ro, 11.11.20

  • Regizat de Radu Ciorniciuc și multipremiat la cele mai importante festivaluri de film internaționale, „Acasă” devine primul documentar românesc de debut nominalizat la premiile Academiei Europene de Film (EFA). 
  • România este reprezentată la cea de-a 33a ediție EFA de două documentare: „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, și „Colectiv”, de Alexander Nanău – o premieră importantă pentru cinematografia autohtonă.
  • „Este o oportunitate enormă pentru a pune în lumină temele umane și sociale pe care filmul Acasă le atinge, într-un context mai larg, european. Iar cel mai mare merit îl are familia Enache, personajele principale ale filmului. Lor le mulțumim pentru încredere și pentru că au acceptat să fie parte dintr-o poveste care are puterea de a uni, de a ne reda încrederea în semeni” – Radu Ciorniciuc.

Documentarul „colectiv“ este propunerea României pentru Oscar 2021 – 15.10.20


Acasă, My Home – cum s-a transformat un reportaj într-un documentar premiat – Mindcraft Stories, 24.09.20

  • Povestea documentarului Acasă, proiectat pe 15 septembrie în Parcul Natural Văcărești și precedat de un tur prin deltă oferit de unul dintre personajele filmului, Vali Enache, a început acum patru ani, când Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi au pornit să facă un reportaj despre cum se transformă acel loc lăsat în seama naturii. La scurt timp, cei doi și-au dat seama că vor să facă un film despre familia Enache, care locuise aproape 20 de ani în Delta Văcărești și care, odată ce parcul a fost declarat rezervație naturală în 2016, a fost nevoită să se mute împreună cu cei nouă copii în oraș.
  • Filmul urmărește tranziția familiei din mijlocul naturii în haosul orașului și surprinde fin alte aspecte care decurg din această schimbare: desprinderea băiatului cel mare, Vali, de regulile impuse cu mână de fier de tatăl Gică și formarea propriei familii, adaptarea la traiul la bloc, mersul la școală, rasismul societății, care iese la iveală în interacțiunile cu autoritățile sau cu vecinii. Filmul reușește să prezinte realitatea acestei familii așa cum e ea, fără să idealizeze un stil de viață sau altul, fără să scoată în față un tip de discurs dezirabil. Și poate tocmai de aceea te lasă cu atât de multe întrebări despre cum funcționează societatea noastră, despre ce e „normal”, despre propriile căutări ale unei identități și ale unui acasă. 
  • Câștigător deja a numeroase premii (la TIFF, Sundance, DOK.fest), documentarul produs de Monica Lăzurean-Gorgan, de ale cărui imagini minunate este responsabil în parte fotograful Mircea Topoleanu, a intrat în cinematografe din 18 septembrie, iar din 15 octombrie va putea fi văzut pe HBO GO.

Un documentar românesc cu 4 trofee în palmares intră în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021 – Digi24, 7.06.20

  • Lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc – „Acasă/ Acasă, My Home” – a primit marele premiu The Golden Horn la Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia, şi intră automat în cursa pentru o nominalizare în categoria dedicată documentarelor la următoarea ediţie a premiilor Oscar.

Regizorul filmului „Colectiv“: „E o poveste universală, atâtea societăţi trăiesc în aceeaşi frică: cetăţeni vs cei care guvernează“ – Adevărul, 26.02.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *