repere în media: Premianții Superscrieri

Premiile Superscrieri #10 – 8.12.20

 • La Premiile Superscrieri #10, ca în fiecare an, vor fi premiate cele mai bune materiale jurnalistice din 2020, în cadrul competiției la care autorii sunt invitați să se înscrie până pe 17 ianuarie.
 • Noul președinte al juriului este Paul Radu (jurnalist de investigație, director OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project și fondatorul RISE Project).

Gala Superscrieri a decernat premiile pentru cel mai bun jurnalism din România anului 2019, online – FFFF, 24.03.20

 • Superscrierea Anului, premiu în valoare de 1.500 de euro (susținut de comunitatea Romanian Business Leaders), a revenit pentru al doilea an consecutiv unei investigații despre sistemul medical, una dintre problemele sistemice care au mobilizat jurnaliștii în ultimii ani, și anume seriei „Medici falși” documentată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan, publicată în Libertatea. Aceeași serie a câștigat și premiul I la categoria Investigație. 
 • Premiul juriului, strâns din taxa de înscriere în concurs, în valoare totală de 360 de euro, a fost acordat serialului de presă „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor” al proiectului colectiv „Să fie lumină” și anume jurnaliștilor Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, cu contribuțiile lui Andrei Crăciun și Octavian Coman. Este al doilea an în care juriul alege să premieze consecvența acestei echipe de jurnaliști, care în 2019 a reușit să scoată la iveală abuzurile sexuale comise la seminarul teologic ortodox din Huși. 
 • Premiul Superscrierea Cititorilor, în valoare de 635 de euro și susținut în totalitate de public – prin votarea nominalizărilor și finanțat de cititorii care au cumpărat Cartea Superscrieri 2.0 – a mers către Viorel Ilișoi, pentru materialul „Tizic”, publicat în PressOne.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I, în valoare de 800 de euro fiecare, au fost susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel, ERSTE Asset Management și Medlife. 

PORTRETcategorie susținută de FAN Courier

PREMIUL I: Diana Meseșan, „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc” – Scena9, fotografii de Andrei Becheru

PREMIUL II: Andrei Crăciun, Vlad Stoicescu, „Episcopule!” – Să fie lumină, fotografii de Vlad Stoicescu și Mediafax Foto

PREMIUL III: Oana Sandu, „Cine e acolo când visele se închid” – Decât o Revistă, fotografii de Ioana Moldovan

REPORTAJ

PREMIUL I se împarte între două materiale: Liliana Botnariuc, „Prăbușire” – Oameni și Kilometri și Diana Oncioiu, „O rotiță în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr” – Dela0, fotografii de Ovidiu Micsik/Inquam Photo

PREMIUL II: Ana Maria Ciobanu, „Frica era aici și înainte” – Decât o Revistă, cu fotografii de Andreea Cristea, Anca Țintea, Irisz Kovacs, Matei Bumbuț, ilustrații de Andreea Cristea, Elena Smîntînă

PREMIUL III: Viorel Ilișoi, „Tizic”, PressOne

INVESTIGAȚIE – categorie susținută de ERSTE Asset Management

PREMIUL I se împarte între două materiale:  Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, seria „Medici falși” – Libertatea și Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor” – Să fie lumină.

PREMIUL II: Diana Oncioiu, „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite” – Dela0

PREMIUL III: Alex Nedea, David Muntean, seria despre Programul Național de Dezvoltare Locală – Recorder

OPINIEcategorie susținută de Kaufland

PREMIUL I: Andreea Giuclea„Goluri mai multe, glezne mai fine” – Decât o Revistă, cu ilustrații de Irina Perju

PREMIUL II: Elena Stancu„Cele mai importante lecții de jurnalism nu le-am învățat într-o redacție” – Teleleu

PREMIUL III: Raluca Balogh IonRomânia: când îți pleacă un copil” – Republica

TV&VIDEO-JURNALISM – categorie susținută de Medlife

PREMIUL I se împarte între două materiale: Romana Puiuleț, „Secrete de ciment” – RISE Project și Cristian Delcea, Mihai Voinea, „30 de ani de democrație” – Recorder

PREMIUL II: Redacția Recorder, „Ne urâm și asta e tot ce mai contează” – Recorder

PREMIUL III: Andrei Udișteanu, David Muntean„Diaspora la pachet” – Recorder

FOTOJURNALISMcategorie susținută de Enel

fotografie documentară

PREMIUL I: Adrian Câtu, „Din inimă…” – Decât o Revistă 

PREMIUL II: Bogdan Dincă, „Loteria luminii” – Documentaria și News Energy

PREMIUL III se împarte între două materiale: Claudiu Popescu, „Reflexii în est / cronici ale migrației feminine în rural” – claudiupopescu.com și Andrei Becheru, „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc” – Scena9

fotografie de news

PREMIUL I: Andrei Pungovschi, „Casa Pinocchio” – Agence France-Presse

PREMIUL II: Andrei Pungovschi, „Prima și ultima ei campanie” – Agence France-Presse

PREMIUL III: Alexandra Radu Stănescu, „Proteste în Hong Kong” – Hotnews 

Premiul special Acti-vloggerul anului, creat împreună cu Bitdefender și jurizat tot alături de ei, dar și împreună cu Vlad Petreanu, în valoare de 300 euro, a fost oferit lui Radu Constantin, pentru preocuparea constantă pe teme importante în perioada adolescenței, precum bullying-ul și auto-acceptarea și pentru campania „#Eștibine?”. 

Premiul special Generația 2020, în valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers către Maria Tufan (PressOne), o tânără jurnalistă pasionată de politic care și-a început cariera încă din facultate, la Ziarul Financiar, a ajuns apoi la secția politică Adevărul și în prezent este la PressOne. 

Premiul special Revoluția cititorului, în valoare de 300 de euro, oferit împreună cu Orange România: Camelia Roiu, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu sunt ceea ce se cheamă whistleblowers sau avertizoare de integritate. Ele au denunțat neregulile din spitalele în care lucrau după #colectiv – prima, ca medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie. Celelalte două, angajate în biroul financiar-contabil la Spitalul Malaxa.

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 6 premii onorifice acelor jurnaliști, redacții, inițiative sau activiști care au muncit neobosit în 2019 pentru sănătatea societății civile.

 • Radio/Podcastul anului: premiu oferit pentru prima oară anul acesta, jurizat împreună cu Răzvan Exarhu de la Morning Glory, RockFM care a mers către Ioana Epure, de la PressOne, pentru podcastul „Nevăzuții”, episodul „Păcatele femeilor”, o jurnalistă care stăpânește foarte bine tehnica interviului de stradă și este și fotografă, care spune o poveste despre marginalizare, cu foarte multă căldură umană.
 • Presă locală: Bihoreanul – știri din Oradea și județul Bihor, este un săptămânal local care s-a repliat odată cu criza financiară din 2008-2009 și a rămas pe poziții în regim independent, continuând să-și informeze comunitatea, să publice reportaje, să facă anchete – în curând va aniversa ediția cu numărul 1000. 
 • Watchdog- câinele de pază al democrației: Diana Oncioiu (Dela0/Să fie lumină) aduce cu perseverență în atenția publică probleme dificile și greșit înțelese deseori de opinia publică, precum situația reală a beneficiarilor de ajutor social, injustiția socială, segregarea în școli sau abuzurile Bisericii Ortodoxe Române.
 • Editorul anului: Cristian Lupșa (Decât o Revistă) pune interesele publicului și calitatea materialelor mai presus de orice și setează tonul unei organizații media care pune accentul pe transparență în relația cu publicul, găsind un echilibru între atribuțiile de editor și cele de manager. 
 • Redacția anului: Libertatea pentru că este un canal de presă mainstream care acoperă cu brio subiecte actuale și oferă spațiu de expunere și presei independente. 
 • Carte de non-ficțiune: Vintilă Mihăilescu, În căutarea corpului regăsit – o oglindă a societății pe care o împărtășim și în care ar trebui să privim cu toții fără întârziere, o carte care ar putea fi socotită chiar un serviciu de interes public.
 • Premieră în presa cotidiană: Sebastian Zachmann (Adevărul) este unul dintre puținii jurnaliști de cotidian care nu sunt doar suport de microfon pentru declarații politice, ci oferă insight-uri relevante din sfera politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *