idei din sociologie: Mirel Bănică

De ce noi românii nu mai trăim împreună? Interviu cu sociologul Mirel Bănică – contributors, 1.12

Prin România. Carnete de drum”, cel mai recent volum al cercetătorului Mirel Bănică, este mult mai subtil și mai interesant decât ar putea părea unui cititor grăbit. (…) Miza cărții este însă una istorică, ne aflăm la o intersecție, la un sfârșit de ciclu, și era nevoie ca cineva să facă o relatare riguroasă despre viața de azi din România. 

  • “E clar că se vede un sfârșit de ciclu. Se vede un sfârșit de ciclu și din punct de vedere al generațiilor. În orașele care nu sunt neapărat mici – de pildă, Brăila mea natală – se vede cum se stinge o generație, fizic. E generația părinților și bunicilor noștri. Mai grav e că nu există clasă de mijloc, nici vârstă de mijloc, și prea puțini tineri. Tinerii care mai sunt vor alege și ei să plece în scurt timp.”
  • “La nivel național se vede cum există câteva mari orașe care absorb populația din jur, orașe ușor de ghicit: București, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu (dar Sibiul e ceva mai regional). Orașele astea absorb ceea ce nu a plecat în străinătate. Dar România nu e doar Cluj, Timișoara, Iași sau București. România e și această multitudine de orașe mici în care oamenii trăiau, scriau, studiau, iubeau. Această mică faună a orașelor de provincie care, în acest moment, fără a dramatiza, este aproape muribundă. Ce se mai întâmplă la Bârlad? Sau la Vaslui? … Orașele mari absorb tot, iar celelalte sunt puțin pe moarte.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *