repere în artizanat: ii

Singurul atelier de borangic din România de unde poţi cumpăra o ie sută la sută românească – Adevărul, 1.12.20

 • La Stoeneşti-Vâlcea se află singura familie de sericicultori din România – familia Niculescu – care mai creşte viermi de mătase şi produce borangic sută la sută românesc.
 • Povestea firului de mătase şi a iilor realizate la Vâlcea va deveni cunoscută pe plan internaţional graţie unui proiect european de cooperare culturală care urmăreşte repunerea în drepturi şi recunoaşterea creatorilor populari şi a artei acestora, într-un context de sustenabilitate sporită în industria modei de la nivel internaţional.
 • Asociația La blouse roumaine IA a câştigat acest grant european, de aproximativ 150.000 de euro, în cadrul programului Europa Creativă, ca lider al proiectului «Give Back Credit to the Heritage Communities» / «Dă (înapoi) creditul comunităţilor patrimoniale», derulat în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului din România, University for the Creative Arts (UCA) UK şi Gordana Grubjesic Etnology Fest – Serbia. Cu această ocazie, asociaţia a anunţat şi iniţiativa fondării primei Academii de Design Cultural din lume.
 • Prin proiectul «#GiveBackCredit», comunităţile de artizani şi designerii vestimentari au şansa ca în următorii doi ani, cât durează proiectul, să se cunoască şi să colaboreze prin intermediul rezidenţelor creative, focalizându-se pe două elemente culturale iconice – „IA românească” şi „tartanul scoţian”.
 • Proiectul a demarat cu povestea singurei ii româneşti ţesute cu „materie primă din ograda proprie”, în cadrul unui webinar dedicat aproprierii culturale în industria modei – «Cultural Appropiation in Fashion».
 • Prin intermediul unui film de cercetare, Cristina Niculescu, creatoarea brandului „Borangic Niculescu” din Stoeneşti-Vâlcea, artizană, designer şi ţesătoare cu experienţă de lucru cu textilele tradiţionale româneşti, a prezentat singurul loc din România unde ia românească prinde viaţă, de la plantaţia de dud şi ferma unică de viermi de mătase până la atelierul cu războaie de ţesut.
 • „Este primul nostru film de cercetare şi prima dată când un artizan vorbeşte despre problemele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. Noi toţi spunem: vai, ce frumos că aţi salvat borangicul, ce frumoase sunt iile, vorbim despre ”Ziua iei” şi multe altele, dar în spatele acestor realizări nimeni nu ştie ce se întâmplă! (…) După ştiinţa noastră, la Stoeneşti este singurul loc unde până şi firul de mătase este făcut în România. Doamna Niculescu este femeia care ţine în viaţă, alături de familia ei, tradiţia borangicului din ţara noastră. (…) Preţul acestei “ambiţii”, aşa cum o numeşte Cristina, au fost 20 de ani de muncă, 20 de ani fără concediu, 20 de ani de sacrificii” – a explicat Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La blouse roumaine. Filmul de cercetare vorbeşte, de asemenea, despre cultură şi tradiţie, despre greutăţile artizanilor legate de păstrarea şi conservarea tradiţiilor, în contextul exploziei de fake-uri artizanale care au invadat piaţa, dar şi a folosirii abuzive a patrimoniului cultural intangibil de către brandurile de lux.

Cum a ajuns ia românească să fie nu doar o piesă de colecţie sau o moştenire de la bunici, ci un must-have în gerderoba unei femei? – ZF, 26.11.20

 • „Designul este doar o nişă dintr-un fenomen tot mai prezent de întoarcere la valorile tradiţionale, de revenire la ceea ce creează impresia de natural, autentic. Este vorba despre dor, pentru că el declanşează tendinţa oamenilor de a-şi apropia bucăţi din obiceiurile poporului, dorul de generaţiile care au clădit trecutul“ – crede Antonia Negrău, fondatoarea brandului Aceeaşi Mărie, pe care îl descrie ca puntea de legătură dintre tradiţie şi modernitate.
 • Ea vrea ca prin intermediul acestei mărci să menţină conexiunea cu tradiţiile româneşti, integrând simboluri din folclor în creaţii vestimentare contemporane.
 • „În 2012 am decis să lansez această platformă online pentru un produs cu mare potenţial pentru pieţele externe. Ia românească era o piesă subevaluată, apreciată doar în anumite segmente, deşi avea tot potenţialul pentru a deveni competitivă în zona de fashion“ – spune antreprenoarea Antoaneta Mareş, fondatoarea Blouseroumaine-Shop.com.
 • O platformă de e-commerce care a devenit o punte de legătură între clienţi şi artizani ori cooperative româneşti, oferind acces către piese lucrate manual, către selecţii de curăţătorie, către designeri şi artişti.care are studii şi pregătire în marketing şi comunicare, dar şi în zona de digital.
 • „Cel mai mare atu al nostru, al celor care ducem mai departe tradiţia românească, este acest meşteşug al cusutului manual. Suntem un brand de lux, cu produse lucrate exclusiv de mână, recunoscut pentru gradul ridicat de dificultate şi execuţie în reproducerea modelelor autentice româ­neşti“ – spune Cristina Chiriac, fondatoarea Flori de Ie. (…)
 • Astăzi colaborează cu peste 30 de femei – o parte din zona Muscelului, o alta din zona Olteniei -, toate iile fiind realizate manual, urmând liniile şi modelele de acum zeci de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *