idei reper: Care e visul nostru comun, național?

Dragoș Stanca: Va mai exista o Românie și peste 50 sau 100 de ani? Dacă da, cum vrem să arate ea și care e strategia, care e viziunea, misiunea? Care e visul nostru comun, național?facebook, 1.12.20

  • Lăsând însă istoria să-și reașeze realitatea “oficial-legendară” vs. fapte / date reale, chiar dacă deranjante, și privind doar în viitor, îmi pare evident că fără o viziune strategică pe termen lung, în vreo 100 de ani de acum încolo, România va fi doar un teritoriu, nu o țară, iar limba română va fi doar un dialect exotic – un māori al Europei.
  • Ritmul scăderii populației cauzat de migrație și de reducerea natalității ne costă în medie 125-150.000 de cetățeni mai puțin, anual. Mai clar: dispare, an de an, câte un “oraș” de dimensiunea Sibiului, Piteștiului sau Aradului. În următorii 50 de ani vom pierde practic (estimează mai multe surse, inclusiv INS) între 4,1 și 8,6 milioane de locuitori, în timp ce populația globală crește anual cu circa două Românii actuale (38,5 milioane plus pe an). Ce va urma apoi, în următorul secol?
  • În plus, votul bazat în continuare doar pe populism (deci minciună împachetată frumos), incapacitatea clasei politice de a genera strategii coerente (dincolo de presiunea electorală permanentă), înapoierea noastră tehnologică și dependența masivă de terți externi în toate capitolele esențiale ale dezvoltării noastre ca țară sunt alți factori care vor genera în continuare tendințe care sprijină teoria dispariției treptate, “de facto”, a României. Vor pleca elitele locale, vor prelua golurile lăsate libere “băieții deștepți” vopsiți în diverse culori de partid sau, după caz, vor umple aerul lăsat liber doar corporațiile internaționale care-și vor mai pemite să plătească oameni valoroși – spre deosebire de un Stat înfrânat de populisme gen “salarii mici” la vedere, în “declarații de avere”, dar “ajustate” corespunzător prin tradiționalele șpăgi din conturi offshore…
  • Tot mai puțini oameni educați vor fi ok cu ideea să aibă copii și, în cazul în care se vor decide să îi facă, oare câți dintre ei vor avea motive să îi educe într-un spirit decent-patriotic, insuflându-le dorința de a rămâne aici, să dezvolte România frumos și coerent, pentru alte generații viitoare?
  • Va mai exista deci o Românie și peste 50 sau 100 de ani? Dacă da, cum vrem să arate ea și care e strategia, care e viziunea, misiunea? Care e visul nostru comun, național?
  • Genul ăsta de discuții ar trebui purtate, cred eu, de Ziua Națională. Și genul de lideri care abordează genul acesta de teme ar trebui votați.

Dragoș Stanca este fondatorul proiectului Interactive Central and Eastern Europe – care include iCEE.fest, devenit cel mai amplu festival regional dedicat impactului digitalului si tehnologiei în business și societate.

  • Este partener în grupul de companii TDG, care operează o amplă rețea locală de publicitate online, ThinkDigital, si primul marketplace de advertising programatic al publisherilor locali din regiune, Project Agora – prin compania de adtech TailWind.
  • Activează și ca mentor sau investitor early stage în startupuri de digital și tehnologie.
  • Ca un “tribut” adus perioadei în care a fost jurnalist, realizează în fiecare luni, de la ora 7 seara, emisiunea de știri din tehnologie si cultură digitală UPGRADE, la Radio Guerrilla, si podcastul UpgradeLive.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *