remarcabil în civic: Code4România

pentru Planul de digitalizare a României – deja bine început, voluntarPlanul prin care o organizație de IT-iști voluntari vrea să schimbe România de la tastatură – startup.ro, 30.11

  • Asociația Code for Romania, care spune că reunește aproape 2.000 de specialiști și pasionați de IT, și care a creat voluntar portalul Stirioficiale.ro și alte proiecte adoptate inclusiv de autorități în lupta anti-COVID-19, a lansat un Plan de digitalizare a României, prin care urmărește construirea infrastructurilor digitale pentru serviciile publice, de la școli și spitale până la asistență socială și măsurarea poluării.
  • Organizația își propune să realizeze în următorii ani sute de aplicații care să ajute societatea românească, urmărind 5 domenii-cheie: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri vulnerabile și Participare civică. Planul vizează 37 de obiective care vor fi acoperite până în 2026, de la pregătirea pentru cutremur, până la siguranța și buna administrare a școlilor sau protejarea pădurilor.
  • Pentru a face cât mai accesibil tuturor planul de digitalizare a României pentru următorii cinci ani, Code for Romania a construit o hartă interactivă, cu problemele sistemice ale societății românești vizate și cu soluțiile realizate deja de Code for Romania în ultimii ani.
  • Organizația este coordonată de Bogdan Ivănel, un tânăr jurist, doctor în drept, cu studii în SUA, Franța și Olanda. Pornită de la ideea unui grup de români din diasporă, în 2015, Code for Romania spune că a prototipat deja 115 soluții digitale care să rezolve probleme ale societății românești, dintre care 21 sunt acum live, cele mai cunoscute dintre ele fiind aplicațiile din ecosistemul Covid-19 (Știri Oficiale, Date la zi, RoHelp etc.) și cele din ecosistemul pentru alegeri (Vot Diaspora, Rezultate Vot, Monitorizare Vot, Vot România).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *