repere în social: HOSPICE Casa Speranței

Mirela Nemțanu, directoare executivă HOSPICE Casa Speranței: Doar unul din 10 români are dreptul să moară fără dureri – spotmedia.ro, 13.11

  • Paliația este acea specializare medicală care intervine în cazul bolilor incurabile, când tratamentul nu mai are efect și persoana are un prognostic limitat de viață. Dar nu numai faze terminale.
  • Hopice a apărut acum 28 de ani, când nu exista chiar nimic pentru acești pacienți.
  • Fondatorul nostru este un englez, Graham Perolls. După Revoluție, la fel ca mulți străini, a reacționat la reportajele despre orfani, a tot venit în România și într-una dintre vizite, la Brașov, a asistat la o scenă oribilă: un tânăr de 27 de ani urla de durere pe holul Spitalului Județean, unde a și murit după câteva ore, fără să îi fi făcut cineva ceva. A decis să înființeze Hospice, ajutat de specialiști din UK, mai întâi cu îngrijiri la domiciliu. Medicii se duceau cu băgăjelul din casă în casă. Acum 18 ani, am deschis primul nostru spital de paliație la Brașov, acum 5 ani am deschis și spitalul din București.
  • Avem două spitale construite, dotate exclusiv din donații. Mai acoperim patru orașe cu îngrijire la domiciliu. Și avem încă un centru parțial deschis la Adunații Copăceni, dedicat exclusiv copiilor.
  • Pentru că, din păcate, nu facem față, pentru adulți ne-am limitat la zona oncologică. În schimb, pentru copii, a căror situație e foarte delicată în România, acoperim orice nevoie de tratament paliativ, nu doar zona oncologică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *