idei din istorie: Marius Turda

Marius Turda, istoric: „Arborele eugenic din 1918 a devenit acum o pădure” – Marius Cosmeanu, Savantgarde, 25.10.20

  • Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University și fondator al Institutului Cantemir din cadrul Universității Oxford, a publicat recent o carte ce va fi citită și citată probabil generații de acum încolo: „Războiul sfânt” al rasei. Eugenia și protecția națiunii în Ungaria, 1900-1919, apărută la Editura Școala Ardeleană. A lucrat la ea 15 ani.
  • “Fiind născut în Maramureș, am avut de mic copil un interes pentru istoria Ungariei. Era firesc, presupun. Când a început, însă, să mă preocupe istoria în liceu și, apoi, la facultate, am vrut să studiez istoria românilor. Mi-am dat seama, însă, că nu o puteam face fără a ști istoria Transilvaniei, iar pentru a o ști pe aceasta, trebuie să știi istoria Ungariei până în 1945. Așa am ajuns să studiez istoria maghiarilor, pentru a înțelege mai bine istoria Transilvaniei și, apoi, a românilor.”
  • “Nici în Ungaria, nici în România, istoria eugeniei nu este bine cunoscută și asta m-a făcut să fiu curios să aflu de ce anume nu este cunoscută, mai ales că știam din alte contexte istorice (Germania, Anglia, Statele Unite) cât de importantă a fost eugenia pentru dezvoltarea curentelor politice, culturale și științifice ale periodei dintre anii 1860 și 1950. Știam de programele de sterilizare din Statele Unite, dar mai ales știam la ce a dus eugenia nazistă, de la eutanasie, la Holocaust.”
  • “Cu toate acestea, deși toată istoriografia maghiară <<se laudă>> cu faptul că oamenii de știință maghiari (medici, biologi, antropologi, sociologi etc.) nu erau cu nimic mai prejos decât colegii lor din Europa de Vest sau din Statele Unite, ei nu au fost deloc inspirați de ideile eugenice: doar medicii sau biologii germani, englezi și americani au fost eugeniști, cei maghiari, nu! Nu avea nici un sens! După cum arăt în această carte, elitele științifice, culturale și politice maghiare au îmbrățisat cu drag ideile eugenice, iar mișcarea eugenică maghiară a fost printre cele mai bine organizate din lume în acea perioadă, până în 1919. Această cercetare mi-a confirmat intuiția pe care am avut-o despre importanța eugeniei în Ungaria, și nu numai. În România sau Polonia avem o situație asemănătoare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *