festivaluri remarcabile: TIFF – și satisfacțiile sale

pentru ambiții, pentru execuție – și pentru publicDespre perseverenta si munca in echipa, cu Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF – BT Talks, 23.10.20

  • Tudor Giurgiu e cel care a pus România pe harta festivalurilor de film din lume și a contribuit masiv la schimbarea standardelor industriei de evenimente de la noi din țară. Datorită lui, personalități importante ale cinematografiei au pășit pe covorul roșu la gala TIFF în Cluj.
  • Tudor Giurgiu și-a dorit de la început să facă un festival care să semene cu cel de la Rotterdam sau Berlin, iar faptul că TIFF funcționează de 19 ani este o probă care spune multe despre validitatea proiectului. „An de an suntem ambițioși și vrem să facem lucruri noi. Vrem să surprindem publicul, să-l educăm”, a explicat la BT Talks.
  • TIFF nu s-a născut foarte repede. „Am stat un an jumătate învățând, scriind, căutând bani.”
  • Echipa este esențială în organizarea unui festival. „Când eram mai tânăr, delegam mai greu. Acum deleg mai ușor. (…) Mi-am dat seama că nu voi putea fi un om orchestră, nu mă pricep la toate și nici nu cred că trebuie să mă ocup de tot în festival. Am avut înțelepciunea să caut un critic de film care să se ocupe de tot ce înseamnă selecția filmelor.”
  • „Faptul că muncești un an pentru 10 zile și ai sentimentul, atunci când îți iese, că vezi bucuria în ochii oamenilor. (…) Te uiți la oameni și dacă ei găsesc suficiente cuvinte de laudă, asta e extraordinar.”

TIFF 19: filmul bate pandemia – Observator cultural, 12.08.20

  • Timp de zece zile, Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov și colegii lor au propus 157 de filme (față de peste 200 de titlu­ri la edițiile anterioare), prezentate în cadrul a 232 de proiecții (față de 400 în 2019) găzduite de 14 spații open air, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție impuse de autorități pentru asemenea manifestări. Iar distanțarea socială obligatorie n-a împiedicat aproximativ 45.000 de spectatori să fie prezenți la TIFF.
  • Juriul competiției Zilele Filmului Românesc pentru lungmetraj a fost alcătuit anul acesta din criticul israelian de origine română Dan Făinaru, selecționerul lituanian Edvinas Pukšta și curatorul și promotorul german Marcel Maïga. Ei au hotărît ca Premiul ZFR al acestei secțiuni să-i revină documentarului Acasă, regizat de jurnalistul Radu Ciorniciuc după scenariul unei alte jurnaliste, Lina Vdovîi.

TIFF 2020 — Cum a fost posibilă organizarea primului mare festival din România în timp de pandemie – Life.ro, 10.08.20

  • TIFF.19 nu a fost doar singurul festival din România organizat in vreme de Covid, dar și primul festival de film european ce s-a desfășurat pe timp de pandemie. Pentru ca acest eveniment să fie posibil, a fost nevoie de mai mult decât ambiție și îndrăzneală. Ci și de o echipă dedicată, plină de oameni profesioniști.

A început ediția de pandemie TIFF 2020, în zece locații în aer liber, cu măști și distanțare socială! – eclujeanul, 1.08.20

  • „Mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia, practic, drumul. Noi deschidem balul și după noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneția și altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar și în număr mai mic decât în alți ani. Va fi un festival light, cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi. Meritul este al echipei, oameni profesioniști în organizarea de evenimente. Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieți normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani. (…) Începând de sâmbătă vom demara și dialogurile cu invitații festivalului, în primele două zile cu Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, respectiv cu sportivul Horia Tecău” – a explicat Tudor Giurgiu, președintele festivalului, în deschiderea serii de Gală.

Cum va fi organizat TIFF 2020 în condiții de pandemie și la ce trebuie să ne așteptăm. Interviu cu Tudor Giurgiu, președintele festivalului – Hotnews, 22.07.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *