idei din sociologie: Radu Umbreș

un bun explicator al chestiunilor sociale, dispus să o facă


Radu Umbreș, despre puterea rețelelor sociale: Dacă ne vom izola în bule, vom dezvolta alergie la orice este străin, chiar și la adevăr – Digi24, 4.10.20

  • Nu e așa grav că se încearcă să ni se schimbe părerile, cât faptul că algoritmii ne servesc conținuturi care NU ne provoacă cu puncte de vedere diferite. Ecosistemul informațional creat de social media poate duce la bule în care suntem hrăniți cu opinii similare cu cele ale noastre, nu ajung la noi informații diferite, care să conteste ceea ce considerăm că este sigur adevărat.
  • Putem vedea că polarizarea nu este doar produsul social media, o găsim și în modul în care presa sau televiziunile devin partizane pentru a-și asigura o cotă de piață în rândul unor cetățeni speriați sau mânioși, dar aceste sentimente au originea în probleme sociale reale, nu sunt doar manufacturate de către cei care oferă informația. 
  • Putem vedea însă și reversul medaliei, modul în care social media este folosit de unii cetățeni pentru a lupta împotriva puterii și a tiraniei. Mă gândesc la mișcările de protest din lumea arabă, care au dus la căderea unor dictatori, la protestele din Hong Kong, Rusia sau Belarus, unde protestatarii s-au putut organiza și coordona, deși mass media este controlată de stat. 
  • Soluția este cea care a funcționat timp de secole în domeniul științei: formarea unor instituții credibile, obiective, care să permită studierea realitățîi în mod gradual și cu smerenie epistemică. Să evităm pe cei care apelează la emoțiile noastre și pe cei care spun că știu foarte bine cum stau lucrurile. Adevărații experți știu cât de mult nu știu și recunosc asta. Lumea academică funcționează pe baza analizei critice a argumentelor aduse în favoarea unei interpretări sau a alteia, iar toate afirmațiile sunt provizorii până în momentul în care pot fi invalidate, fără să existe adevăruri ultime. 
  • Ca ultima recomandare, ar trebui să ne întărim spiritul critic așa cum ne întărim sistemul imunitar: prin expunere. Ar fi bine să citim și oameni care nu sunt de acord cu noi, care aparțin altor comunități sociale sau politice, să încercăm să vedem dacă nu cumva și alții au dreptate sau măcar se uită la lucruri pe care noi le ignorăm. Dacă ne vom proteja prin izolarea în bule epistemice, vom dezvolta alergie la orice ne este străin, chiar dacă asta implică și o alergie la adevăr. 

contexte

S-a lansat prima platformă de antropologie publică din România: Sfertul academic – 25.11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *