repere în teatru: Premiile UNITER

Laureatii Galei Premiilor UNITER pentru anul 2019, ediția a-28-a – RFI, 23.09.20

Premiul Președintelui UNITER a fost acordat TEATRULUI NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc. Premiul a fost ridicat de ALEXANDRU BOUREANU, directorul Teatrului Național Craiova. 

Premiul pentru debut: ANDREI CHIFU, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. 

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie:  CONSTANTIN CIUBOTARIU

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: PUȘA DARIE, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Premiu special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: CRISTIAN GROSU, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William  Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Premiul pentru cea mai bună scenografie: CRISTINA MILEA, pentru scenografia spectacolului „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti

Premiul pentru întreaga activitate – actriță: RODICA MANDACHE

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: LUCIAN IONESCU, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti.

Premiul pentru întreaga activitate – actor: MIRCEA RUSU

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete a fost acordat FESTIVALULUI „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA”, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție” organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova. Premiul a fost ridicat de ADRIANA TEODORESCU, directoarea Teatrului Colibri. 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: ANCA HANU, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

PREMIU GĂZDUIT: Premiul British Council a fost acordat COMPANIEI DE TEATRU GIUVLIPEN, pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice. Premiul a fost ridicat de actrița MIHAELA DRĂGAN. 

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV:Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

Premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2019: ANA SORINA CORNEANU, pentru piesa „Hai să vorbim despre viață!”

Premiul de Excelență: FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții. Premiul a fost ridicat de MARINA CONSTANTINESCU, directorul FNT.

Premiul pentru întreaga activitate – critică și istorie teatrală: MYA LIONTESCU

Premiul pentru critică de teatru: OANA CRISTEA GRIGORESCU

Premiul special pentru machiaj de scenă: MINELA POPA

Premiul special pentru o activitate de șase decenii în editarea cărții de teatru: VIORICA ROZALIA MATEI

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC. Premiul a fost ridicat de coregrafa și dansatoarea IOANA MARCHIDAN.

Premiul pentru întreaga activitate – regie: DRAGOȘ GALGOȚIU

Premiul pentru cea mai bună regie: EUGEN JEBELEANU, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol:Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *