repere în educație: Brio – testare educațională

Despre educație și măsurarea educației în România, cu Dragoș Iliescu – BT Talks, 18.09.20

  • La fel ca în business, în educație nu poți să gestionezi o situație dacă nu măsori destul de des pentru a evalua progresul.
  • În România, psihometria în domeniul testării educaționale nu a prins rădăcini prea mari. Suntem cu 60 de ani în urmă față de ce se face în Occident.
  • Singurul sistem de testare standardizată din România, Brio, în acest moment înseamnă testare la matematica și limba și literatura română pentru clasele I-VII.
  • Raportul Brio este foarte detaliat și oferă părinților o imagine clară asupra cunoștințelor copilului sau a modului în care poate trece dintr-o zonă de performanță în alta. „Dacă ești la 95% din populația școlară, efortul pentru a mai crește cu un punct este atât de mare încât poate nu merită să te concentrezi pe zonă. Dar dacă ești în altă parte la 20%, e o zonă pe care cu un efort relativ redus poți să o îmbunătățești.”
  • De la crearea brandului, alături de Brandient, și până validarea itemilor de către Gazeta Matematică, în dezvoltarea sistemului de testare au fost implicați doar specialiști.

contexte

Florin Pogonaru, Asociația Oamenilor de Afaceri, către ministrul Educației: Trebuie să vă asumați politic testarea competențelor la elevi și la profesori. Ni s-a spus de către guverne succesive că asta e risc politic – EduPedu, 25.11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *