volume reper: Calitatea vieții. Tehnologie în retroumanism. Viitorul cu puterea comunităților

Editura Club România lansează volumul “Calitatea vieții”, cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare – Calea Europeană, 15.09.20

Noul proiect editorial colaborativ, care reunește în două volume viziunile a peste 250 de autori din generații și cu pregătiri diferite, aduce în prim-plan conceptul de wellbeing (starea de bine a societății) și recalibrează focusul de la performanța sistemelor economice, la elemente cu precădere non-economice care pot contribui la creșterii calității vieții în România.

Construcția lucrării se axează pe trei piloni:

  • Educație pentru tranziția globală,
  • Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății,
  • Urbanizare: mega, smart, well cities.

Capitolul Educație nu insistă asupra a ceea ce este disfuncțional, ci vine mai degrabă să ofere inițiative și intervenții pe direcția noului mers al lumii: Pregătirea pentru cetățenia globală, inovarea și creativitatea, tehnologia și inteligența emoțională, educația personalizată, incluzivă și accesibilă, colaborativă și continuă sunt modele de pregătire care sunt deja rodate în sistemele cele mai avansate de educație și care, și în România, încep să depășească statutul de proiecte pilot.

Capitolul ecologie extinsă, starea de sănătate a societății cuprinde atât înțelegerea transformărilor la nivelul climatului fizic, dar și cum rezistă presiunii climatul și țesutul psiho-social.

Capitolului Urbanizare: mega, smart, well cities este aceea de wellbeing cu aportul comunității și tehnologiei. Este un efort de schimbare de optică, de aceea,  tratează zona de investiții publice doar tangențial, administrația publică centrală și locală fiind privită doar ca facilitator de procese și reglementator.


Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești.

Club România a publicat până în prezent 5 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru, Lăcrămioara Diaconu Pințea), Transporturi și Infrastructură (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca), Agricultura (coord. Marius Stoian, Mihai Aniței) și Calitatea vieții (coord. Marius Stoian, Magor Csibi, Grațian Mihăilescu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *