repere în business – unicornii în lei

„Top 100 cele mai valoroase companii din România“: UiPath, Dedeman şi Banca Transilvania sunt cele mai valoroase afaceri antreprenoriale din România – ZF, 3.12.20

 • Cele mai valoroase 25 de com­panii antreprenoriale ro­mâneşti din 2020 cu­mu­lează o valoare puţin peste 23 de miliarde de euro, cu 45% mai mult faţă de topul din edi­ţia anterioară, grație creșterii cu 72% a valorii UiPath în ultimul an – arată anua­rul ZF „Top 100 cele mai va­lo­roase com­panii din Româ­nia“, ediţia a 15-a.
 • Alte creşteri semnifica­ti­ve au raportat şi grupul SIEPCOFAR, cel care deţi­ne reţeaua de farmacii Dona (plus 47% ca valoare), dezvoltatorul imobiliar One United Properties (plus 44%), grupul din IT Bitdefender (plus 43%) şi grupul Fildas-Catena (plus 41%).
 • Patru nume sunt nou-intrate în cla­sa­mentul celor mai valoroase compa­nii an­treprenoriale româneşti – Farmacia Tei (farma), TeraPlast (materiale de con­strucţii), Grupul Agricola Inter­na­ţional (bunuri de larg consum) şi Romstal Imex (materiale de construcţii).
 • În topul extins al celor 100 cele mai valoroase companii, există 12 fondate de oameni de afaceri de români sau „adoptaţi“ de România. La fel ca în anii trecuţi, topul este dominat de multinaţionale.

100 Cele mai valoroase companii – 2020 – Sorin Pîslaru, ZF, 3.12.20

 • Apa, petrolul şi gazul (Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz), adică bogăţiile României care erau altădată surprinse în stema ţării, fac împreună circa 10 miliarde de euro.
 • „Doar atât de puţin?“ s-ar putea întreba cineva, având în vedere că „start-up-ul“ UiPath, cu o istorie de doar 7-8 ani, este cotat în top la 10,5 miliarde euro, iar ştirile despre o posibilă listare la New York Exchange îi dau o valoare de 20 miliarde de dolari.
 • E topul cel mai discordant de până acum. Dar aici nu este numai impactul pandemiei, ci avem de-a face cu o nouă definiţie a lumii de business şi a lumii în general: nimic nu mai e la fel pentru toată lumea odată. Businessul local şi cel global se segmentează, impactul diverselor crize de toate facturile – sanitare, financiare sau energetice – este perceput în mod divers. Lumea se duce către un model multipolarizat, iar de aici încolo va fi tot mai complicat să poţi avea politici de ţară sau strategii de investiţii care să influenţeze sau să surprindă această multitudine de evoluţii.

Eugen Anicescu, country manager, Coface România: România ocupă a patra poziţie în regiune, conform topului celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est – ZF, 30.11

 • Topul este bazat pe cifra de afaceri şi profitul companiilor din 2019. Clasamentul include companii locale de stat, dar şi jucători precum Fildas sau Altex, companii 100% antreprenoriale
 • Topul se află la a douăsprezecea ediţie şi include 58 de companii, iar printre acestea se numără şi compania pur antreprenorială Dedeman, care intră în top 10 al companiilor româneşti.

Record de companii antreprenoriale cu afaceri de peste 1 miliard de lei în 2019: Dedeman, Fildas Trading şi Altex, pe podium, la fel ca în 2018 – ZF, 2.09.20

 • Dedeman Bacău (bricolaj), Fildas Trading (distribuitor de medicamente) şi Altex (retailer electro-IT) sunt cele mai mari trei companii antreprenoriale din România în 2019, la fel ca şi în 2018, prima cu afaceri de peste 8 mld. lei, iar celelalte două cu vânzări peste pragul de 4 mld. lei – arată o analiză a ZF pe baza datelor din Anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţia 2020.
 • Există 16 companii antreprenoriale cu afaceri de peste un miliard de lei în 2019, cu una mai mult faţă de 2018 şi cu patru peste nivelul din 2017, un record absolut pentru businessul antreprenorial românesc.
 • Iulian Stanciu este singurul antreprenor cu două companii în top 20, ambele cu afaceri de peste un miliard de lei. Network One Distribution, din distribuţia IT&C, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 1,3 mld. lei, iar reţeaua de magazine Flanco a raportat vânzări de 1,2 mld. lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *