creatori în energie: Academia “de eoliene” pentru Valea Jiului – recalificare, de la cărbune la regenerabile

Academia cu un singur absolvent – PressOne, 23.08.20

  • Un program de reconversie profesională aducea anul trecut în Valea Jiului promisiunea de a recalifica peste 5000 de mineri și foști mineri. Scopul programului era să îi angajeze tehnicieni în industria eoliană, până în 2029. 
  • Comunitatea din Valea Jiului, regiunea carboniferă cea mai afectată de închiderea minelor, cu peste 90% dintre locurile de muncă din industria minieră pierdute deja, a primit programul cu suspiciune, dar și cu speranță.
  • Între 50 și 70 de mineri și foști mineri s-au prezentat la interviurile de selecție pentru „academia de eoliene”, sperând că vor găsi un job în parcurile eoliene din România sau din alte state membre.
  • Schimbarea guvernului și lipsa fondurilor au făcut ca programul să nu își îndeplinească ținta, dar inițiatorii își propun să reia obiectivul ambițios cu ajutorul fondurilor europene.

Un miner din Valea Jiului, exemplu de reconversie profesională – Replica Hunedoara, 21.01.20

  • Asociația pentru Energie Eoliană din România (RWEA) a transmis că Monsson, firmă din cadrul asociației și o cunoscută prezență în industria eoliană, a angajat un fost miner din Valea Jiului re-calificat în tehnologia eoliană.
  • RWEA, Ministerul Energiei și Universitatea din Petroșani au anunțat în 2019 deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului, un proiect ambițios de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cărbune.
  • Academia își propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție, având în vedere că pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este țintită reconversia a aproximativ 5.000 de specialiști în energie eoliană și 3.000 în distribuția de energie electrică pe an, pentru un total de până la 8.000.
  • Noul pact european pentru mediu, așa numitul Green Deal, stabilește și înființarea unui Fond pentru Tranziția Justă, din care vor fi finanțate inclusive proiecte ca cel al RWEA din România, fond din care România are alocate, doar într-o primă fază, 750 de milioane de euro pentru sprijinirea zonelor care vor fi cel mai afectate de tranziția energetică.

contexte

Reportaj Euronews: „Adio cărbune, facem din Valea Jiului  o nouă Silicon Valley” – G4Media, 16.11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *