remarcabil în energie: Cooperativa de Energie – prima comunitate energetică din România

pentru ce demonstrează despre cooperare și energie
Victor Iancu, fondator Cooperativa de Energie: „Avem 200 de membri cooperatori, vrem să dezvoltăm capacităţi de producţie” – ZF, 18.02.20

  • Cooperativa de Energie, o comunitate energetică, primul proiect de acest gen din România, a ajuns la 200 de membri fondatori, de la care a strâns din contribuţii circa 60.000 de euro, bani care vor fi investiţi în capacităţi de producţie – a explicat Victor Iancu, fondator Cooperativa de Energie, la conferinţa ZF Power Summit.
  • „Azi avem 200 membri cooperatori. Noi suntem o comunitate energetică și actorul principal este clientul, care trece din rol pasiv în rol activ și poate cumpăra acţiuni în cooperativă şi deveni investitor în capacităţi. Suntem în faza de constituire a cooperativei, urmează să luăm licenţa de furnizare şi să putem furniza energie în a doua jumătate a acestui an”, a spus Victor Iancu.


Ce își propune Cooperativa de Energie, alternativa pentru consumatorii de energie din România – Forbes România, 26.11.19

  • A fost lansată prima cooperativă de energie regenerabilă din România și din Sud-Estul României. Care sunt obiectivele acesteia și ce își propune să facă pentru consumatorii din România?
  • Aceasta va deveni operațională în primul semestru al 2020, când va obține licența de producător și de furnizor de energie electrică din surse regenerabile. În prezent, cooperativa se concentrează pe crearea comunității – a început cu 15 membri, urmând ca în două săptămâni de la lansare să ajungă la 64.
  • „De mult timp se învârt în spațiul public teme ca încălzirea globală, schimbările climatice, noțiuni care acum câțiva stârneau semne de întrebare. Oamenii nu conștientizau importanța, au început să capete notorietate, să fie luate mai în serios de către oameni, pentru că le întâlnesc în viața de zi cu zi. Și este o schimbare de mentalitate, pentru ca oamenii încep să devină mai conștienți de mediul înconjurător, fiecare încearcă pe cont propriu să facă ceva. (…) Oamenii devin mai conștienți că fiecare gest mărunt pe care-l fac poate fi parte din schimbarea de paradigmă. De la faptul că devii conștient de la ce consumi la supermarket, următoarea etapă este să te întrebi ce tip de energie consumi acasă” – a explicat Dinu Drog, membru cofondator al Cooperativei de Energie.
  • La nivelul Uniunii Europene, s-a creat o mișcare bazată pe crearea unor comunități energetice – „adică oamenii care își doresc independența energetică și vor să își producă singuri energia pe care o consumă, să știe exact ceea ce consumă, să înțeleagă procesul, sa simtă ca sunt parte din tranziția energetică”.
  • Practic, o cooperativă de energie creează un cadru de business și juridic pentru ca cetățenii de rând să se poată implica în întreg procesul de producție și furnizare a energiei.
  • Cum poți deveni membru cooperator? „Un membru intră în cooperativă cu un aport de minimum 100 de lei la capitalul social – investiția variază de la 100 lei, până la 30.000 de lei de persoană. Până acum avem aproape 50.000 de euro capital social de la 64 de membri, media este de 1.000 de euro alocați de către fiecare membru. Odată ce o persoană devine membru înseamnă că va avea dreptul la un vot. După aceea, membrul devine conectat la cooperativă și la tot soiul de informații care pleacă de la client și invers. Toți membrii cooperatori devin parte din procesul decizional, toate deciziile se discută împreună și se decid cu votul majorității membrilor” – explică Victor Iancu, membru cofondator al Cooperativei.
  • În plus, orice membru cooperator poate deveni și client al cooperativei, consumând energie regenerabilă produsă de aceasta. Fondatorii Cooperativei de Energie au în plan lansarea unui program de investiții, finanțat de membrii comunități, pentru a cumpăra capacități de producție. Ulterior, membrii vor putea folosi această energie și, în același timp, vor avea și beneficii financiare.
  • În Europa sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, în REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *